Kelâ'î ve 'el-İktifâ' fî Megâzî Resûlillâh ve's-Selâseti'l-Hulefâ' isimli eseri
Kelâ'î and his work 'al-Iktifâ fî Megâzî Resulillâh wa Selâseti'l-Hulefâ'
  1. Tez No: 619971
  2. Yazar: ESRA OTMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLHAMİ ORUÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kelâ'î, Siyer ve Megâzî, el-İktifâ, Murâbıtlar-Muvahhidler, Kelâ'î, Sirah, Maghâzî, al-İktîfâ, Almoravid, Almohad
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez de genel olarak Endülüslü muhaddis ve tarihçi Kelâ'î'nin (565-634/1170-1237) el-İktifâ' fî (bimâ tedammenehû min) megâzî Resûlillâh ve's-selâsetî'l-hulefâ' adlı eseri göz önünde bulundurarak rivayetlerin nasıl kullanıldığı incelenmiştir. Çalışmamız giriş ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında tezin amacına, kaynaklarına ve muhtevasına yer verilmiştir. Birinci bölümde Kelâ'î'nin hayatı, nesebi, ilmi hayatı, içerisinde bulunduğu siyasi ve kültürel ortam, müellifin hocaları ve öğrencileri gibi konulara yer verilmiştir. İkinci bölümde Kelâ'î'nin el-İktifâ isimli eserinin üslûbu, kaynakları, kaynakların kullanımı ve muhtevasına dair bilgilere yer verilmiştir. Sonuç kısmında ise elde edilen bilgiler ışığında değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the thesis, in general, the Andalusian muhaddis, the historian Kelâ'î (565-634/1170-1237) and his work“al-Iktifâ fî Megâzî Resulillâh wa Selâseti'l-Hulefâ”are examined. Our study consists of an introduction and two parts. In the introduction part of the thesis, the aim of the thesis, sources and content of the thesis are given. In the first chapter, the subjects such as Kelâ'î's life, descent, scientific life, cultural environment, political environment, teachers and students of the author are given. In the second part, the information about the methods, sources, usage of the sources and the content of the work are given. In the conclusion part, evaluations were made in the light of the information obtained.