Sanatın sergileme ve üretim mekanlarının tarihsel süreçleri ve güncel pratiklerde bir uygulama
The historical processes of display and production places and a practice in current practises
- Tez No: 619998
- Danışmanlar: PROF. TANSEL TÜRKDOĞAN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Dijital sanat, sanat mekan, dijital mekan, interaktif sanat ve sergileme, Digital art, art space, interactive art and exhibition
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Medya Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırma Gazi Güzel Sanatlar Enstitüsü Anasanat Dalı'nda yapılmıştır. Araştırma; mekan, sanatta mekan, sanatçı-mekan algısı, sanat-mekan özerkliği ve mekan-sanat pratiği gibi olgularla, sanat mekanlarının tarihsel süreçte nasıl bir değişim ve dönüşüm geçirdiğini konu edinmiştir. Geniş bir alanı kapsayan 'Sanatın Sergileme ve Üretim Mekanlarının Tarihsel Süreçleri ve Güncel Pratiklerde Bir Uygulama' adlı tez çalışmasında, mağara duvarlarına yapılan tasvirlerden günümüze kadar sanat eserinin oluşum mekanları ve bu mekanların hangi şartlarda, ne şekilde değiştirilip dönüştürüldüğü araştırılmaktadır. Bu bağlamda sanat eseri için mekan, yalnızca üretildiği yer, izleyiciyi karşıladığı bir atmosfer, bir platform ya da herhangi bir yer/mekan olmanın ötesinde; beden, ruh ve kimlik gibi kavramların bütünleşik bir temsili oluşturduğu ifade edilmektedir. Araştırmada, sanat eserinin oluşum sürecinde hızlı yaşam tarzından etkilenen, çağın toplumsal, kültürel değerlerine ve ihtiyaçlarına uygun eserler vermeyi amaçlayan sanat üreticilerinin, geçmişten günümüze çağın teknolojik tüm imkanlarından yararlanarak, yeni anlayışlar ışığında eserler üretmelerini ve bu eserlerin modern dönemin sanat ve mekan anlayışından uzak, çağın gereksinimine uygun olarak, güncel sanat ışığında; renk, ışık, ısı, ses ve hava değişimleri sağlayan elektronik enstalasyonlar veya interaktif mekanizmalar, bilgisayar destekli tasarım programları aracılığı ile elde ettikleri yeni işleri ve dijital ortamda üretilen eserlerin sanal ortamlarda izleyicilere sunarken, mekansal farklılıkların ve etkileşimlerin nasıl ortaya çıkığını görseller ve bir uygulamayla birlikte anlatılmaktadır. Ayrıca disiplinler arası etkileşimden ve mekansal çeşitlilikten faydalanarak birçok mekanın eser üretim aşamasına dahil edilmesi tartışılagelen eser-mekan ilişkisi ve sanat-mekan olgusu gibi konuları kapsayan araştırma yürütülmektedir. Bu araştırmada, sanat ve kültürde ortaya çıkan küresel etkinin; sanat mekanlarının varlığına ve tarihsel süreçte geçirdiği dönüşümler ışığında, dijital ortamda eser-mekan ilişkisinin bir uygulama aracılığıyla sorgulanması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is made in Gazi Fine Arts, Art Major. The study discusses how the artistic places changed and transformed in historic process with some phenomenons like place, place in art, perception of an artist – place and autonomy of art – place practise. In thesis study named“The Transformation of the Art Spaces in Historical Process”which goes along way, researched that the space of the formation of an art from the depictings made on the cave walls to modern days and in which conditions and in what way they are changed and transformed. In this context, it is expressed that, for an artwork, the place symbolizes the collective figure of concepts such as the body, the soul and the identity, rather than just being the place of production, the atmosphere which meets the audience, a platform or any other place/environment. In the study, the artists influenced by the rapid lifestyle in the process of the creation of an artwork , who aim to create art that fits the cultural and social values and needs of the age, using all that the modern technology has to offer, and producing new art in the light of newer understandings, devoid of modern art and place conceptions, in accordance with the needs of the age, in the light of modern art; the origins of place related differences and interactions in artworks while presented to viewers in virtual platforms are demonstrated via visuals and an implementation, which are created through electronic installations that provide changes in light, temperature, sound and air, interactive mechanisms and computer supported programs.Besides, by taking advantage of the interdisciplinary interaction and spatial variety, a research is conducted in company with in-depth researches such as work – place relationship and art – place facts which are debatable whether they are included to the production phase of art or not. In the research, global effect which shows up in art and culture in the light of transformation in the historical process and to the presence of art – place and in the digital environment work of art – space relationship is questioned by means of a contact.