Demokrat Parti Dönemi Türkiye'nin değişen siyasal ve sosyal yapısı (1950-1960)
Democratic Party Period of changing political and social structure of Turkey (1950-1960)
  1. Tez No: 620098
  2. Yazar: İBRAHİM CEBE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR DONUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrat Parti, 1950-1960, Türk Siyasi Hayatı, Siyasal ve Sosyal Olaylar, Democratic Party, 1950-1960, Türk Political Life, Political and Social Events
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışma ile 1950 Mayısından 1960 Mayısına kadar ülke yönetimi elinde bulunduran Demokrat Parti iktidarı sırasında Türkiye'de yaşanan siyasî, sosyal olaylar, öne çıkan tartışmalar, konular ve yaklaşımlar incelenmiştir. Bu çalışma giriş, dört bölüm ve sonuçtan oluşmuştur. Olayların bir bütünlük arz etmesi bakımından bölümler içerisindeki konu ve olaylar kronolojik bir sıra içerisinde verilmiş, ilk bölümde siyasi partiler ve partiler içi demokrasi kavramlarına yer verilmiştir. Öncelikle Demokrat Parti'nin iktidara gelmesi, Türkiye'deki siyasî, sosyal hayatı etkileyen DP iktidarının icraatları, dönemin iç güvenlik sorunları ortaya konulmaya çalışılmıştır. DP döneminde yaşanan siyasî, sosyal faaliyetler ve olaylar incelenmiştir. Bu olayların meydana gelmesine iktidar-muhalefet ilişkilerinin ne şekilde etki ettiği anlatılmıştır. Siyasî akımlar, işçi hareketleri ve öğrenci olaylarının nasıl bir gelişim izlediği anlatılmıştır. Aynı zamanda bu dönemde meydana gelen suç türleri, DP hükümetlerinin bu konularla ilgili olarak aldığı tedbirler ve yapılan düzenlemeler ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study from May 1950 until May 1960 when the country holds management experienced in Turkey during the Democratic Party political power, social events, featured debates, issues and approaches were examined. This study consists of introduction, four chapters and conclusions. In terms of the integrity of the events, the subjects and events in the chapters are given in a chronological order and the first part includes the concepts of political parties and intra-party democracy. First to arrive DP power, political in Turkey, the actions of social life affect DP, internal security issues, has tried to put forward period. The political, social activities and events experienced during the DP period were examined. The effect of power-opposition relations on the occurrence of these events is explained. Political movements, labor movements and student events are explained. At the same time, the types of crime that occurred during this period, the measures taken by the DP governments on these issues and regulations were tried to be put forward.