Hofstede'nin kültürel boyutları kapsamında turizm çalışanlarında bölgesel farklılıkların incelenmesi
Investigation of regional differences in tourism employees within the scope of the cultural aspects of Hofstede
  1. Tez No: 620097
  2. Yazar: DOĞAN KARADAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİME GÖKTAŞ KULUALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Hofstede Kültür Boyutları, Turizm ÇalıĢanları, Bölgesel Farklılıklar, Culture, Hofstede Culture Dimensions, Tourism Workers, Regional Differences
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Geert Hofstede ve Minkov her kültürü güç mesafesi, bireysellik-kolektivizm, erillik-dişilik, belirsizlikten kaçınma derecesi, uzun-kısa dönem oryantasyonu ve hoşgörü-kısıtlılık'tan oluşan 6 boyutun temsil ettiğini vurgulamış ve 1980'li yıllardan itibaren IBM şirketleri ile birçok ülkede bu 6 boyut kapsamında ülkelerin ulusal kültür boyutlarını belirlemiştir. Fakat her ülkede ulusal kültür dışında bölgesel, etnik ve dini farklılıklardan kaynaklı olarak alt kültürler bulunmaktadır. Ulusal (üst) kültür tek başına alt kültürleri temsil edemez. Günümüzde ülkeler açışından ekonomik kalkınmanın öncü sektörlerinden biri turizm sektörüdür. Turizm sektöründe yabancı kültürlerden gelen turistlere farklı bir kültüre sahip çalışanlar tarafından hizmet sunulması ile birlikte bir kültür kaynaşması meydana gelmektedir. Meydana gelen bu kültür kaynaşmasını en iyi şekilde yönetebilmek sektör geleceği açışından önemlidir. Çalışma kapsamında Hofstede tarafından belirlenen kültür boyutları ile Türkiye'nin Doğu ve Karadeniz kültürlerini temsil eden iki bölgede bulunan turizm çalışanlarında meydana gelen bölgesel farklılıklar incelenmiştir. Doğu kültürünü temsilen Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Karadeniz kültürünü temsilen Karadeniz Bölgesi seçilmiştir. Bu iki bölgede bulunan turizm çalışanları araştırmanın ulaşılabilir evrenini oluşturmuştur. Karadeniz Bölgesinde 413, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ise 391 adet anket analiz kapsamına alınmıştır. Araştırmada veriler her iki bölge için ayrı ayrı ele alınmıştır. Elde edilen sonuçlar karşılaştırmalı olarak yorumlanmıştır ve Hofstede tarafından daha önce belirlenen ulusal kültür düzeyleri ile karşılaştırılarak yorumlanmıştır. Yapılan analizlerde iki bölge arasında özellikle belirsizlikten kaçınma ve uzun-kısa dönem oryantasyonu arasında zıt yönlü kültür özellikleri belirlenmiştir. Güç mesafesi, dişilik-erillik, hoşgörü-kısıtlılık, uzun-kısa dönem oryantasyonu boyutlarında ise ulusal kültür düzeyleri ile farklı kültür özellikleri belirlenmiştir. Katılımcılara ait demografik özellikler ile 6 boyut arasında istatistiksel ilişkiler saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Geert Hofstede and Minkov emphasized the six dimensions representing culture, and since the 1980s, IBM's companies and international countries have identified the country's overall culture dimensions in these six dimensions. However, each country has subcultures before the national culture, regional, ethnic and religious diversity. The national culture alone cannot represents subcultures. Sunrise is one of the leading sectors of economic development in terms of countries. The world of tourism is a cultural company that shows diversity to tourists from foreign cultures. The best way to manage this cultural fusion is before the opening of the open market future. The emerging regional differences in tourism workers in the two city centers representing the Eastern and Black Sea cultures were examined. The Southeastern Anatolia Region was chosen to represent the Eastern culture and the Black Sea Region was chosen to represent the Black Sea culture. These two settled buildings constituted the universe of research in tourism, of which 413 are in the Black Sea Region and 391 are in the Southeast Anatolia Region, according to the survey analysis scope. In the research, the data was taken separately for the two regions. The results obtained by hand were interpreted comparatively and Hofstede was previously selected with the first interpreted data by comparing with national culture scores. Uncertainty Avoidance of between the two structured regions and contrasting cultural options between Long-Short Term Orientation was specified. National culture scores and different culture options in the dimensions of Power Distance, Femininity-Masculinity, Tolerance-Restriction, Long-Short Term Orientation were specified. Relationships between the previous demographic characteristics and 6 dimensions were specified.