Kültür endüstrilerinin bir kolu olan yayıncılık sektörüne uygulanan kamu müdahaleleri
Public interventions in subsector of cultural industries, publishing industry
- Tez No: 620103
- Danışmanlar: PROF. DR. N. SEMİH ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Yayıncılık, Kültür Endüstrileri, Kamu Müdahaleleri, E-kitap, Sabit Fiyat, Publishing, Cultural Industries, Government Interventions, E-book, Fixed Book Price
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Çalışmada, kültür endüstrilerinin literatürde kullanılan farklı tanımlarına yer verilmiş kapsamlarına aldıkları alt sektörlere değinilmiştir. Bu sektörler arasından ise, yüksek katma değere sahip olduğu, toplumsal faydaları diğer sektörlere göre önemli olduğu ve sektöre yönelik çok sayıda politika üretildiği düşünülerek yayıncılık sektörü ele alınmıştır. Yayıncılık sektörüne devletin müdahalesi gerekli midir sorusuna yanıt aranması çalışmanın odak noktasını oluşturmaktadır. Yayıncılık sektörünün Türkiye'deki hacmi ve temel özellikleri; bandrol, ISBN, ISSN, istihdam, ortalama kitap fiyatı, e-kitap, perakende pazar büyüklüğü, kütüphane verileri gibi verilerle ortaya konmuş ve sektöre yönelik politikalar özelleştirme, ulusal yayın kongreleri, kalkınma planları ve fikri mülkiyet düzenlemeleri ve sansür başlıkları ile alınmaktadır. Ardından çalışmanın ana konusunu oluşturan maliye politikası araçları kullanılarak gerçekleştirilen kamu müdahaleleri, kamu harcamaları ve vergi teşvikleri başlıkları altında incelenmektedir. Kamu müdahalesinin yayıncılık sektöründe hangi amaçlarla yapılması gerektiği ifade edilmekte, toplumsal alanda sosyal ve ekonomik fayda yaratacak bu müdahalelere ilişkin bilgiler sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, various definitions used in the literature have been analyzed and sub-sectors of cultural sectors have been mentioned. Among these sub-sectors, the publishing industry has been chosen because of its high added value potential and its social benefits. And also there are lots of government interventions that we could evaluate in these sector. The focus of the study has been this question:“Should the government intervention is necessary for the publishing industry?”. Turkey's Publishing Industry's economic size, number of banderoles, ISBNs, ISSNs, employment rates, average book rates, e-book numbers and library numbers have been revealed. Policies such as privatization, national publication congresses, development plans, and intellectual property regulations are evaluated. The fiscal policy intervention has been analyzed in two parts: public expenditures and tax incentives. It is also replied two questions: What should be the aim of the public intervention in the publishing sector and what kind of intervention is the best option for the social and economic benefit of the public life?