Târîh-i Güzîde (Nusret-nâme) [1b-48a] (giriş, transkripsiyonlu metin, dizin sözlük, tıpkıbasım)
Tarikh-i Guzidah (Nusrat-namah) [1b-48a] (introductory chapter, transcriptional text, index-dictionary, facsimile)
  1. Tez No: 620102
  2. Yazar: ÖMER ÇAKMAKCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER TEKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çağatay Türkçesi, Tāríĥ-i Güzíde, Nuŝret-nāme, Chagatai Turkish, Tarikh-i Guzidah, Nusrat-namah
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 321
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışma, Çağatay Türkçesi Tarihi'nin en mühim eserlerinden biri olarak kabul edilen Tāríĥ-i Güzíde (Nuŝret-nāme) adlı eserin [1b-48a] varakları arasındaki bölümünü kapsamaktadır. Dört bâbdan teşekkül eden çalışmamızın ilk bâbında, Çağatay Türkçesi ve o devirde yazılan ehemmiyetli eserler hakkında temel bilgiler verilmiştir. İkinci bâbda Tāríĥ-i Güzíde (Nuŝret-nāme)'nin transkripsiyonlu metni yer almaktadır. Mezkûr eser, Saint Petersburg Aziatsky Muzey'de Türkçe yazmaları bölümünde 745 numara ile kayıtlıdır. Üçüncü bâbda, metnin sözlük ve gramer dizini verilmiştir. Dizinde, Reşit Rahmeti Arat'ın Kutadgu Bilig adlı eserindeki dilbilgisi sıralaması esas alınmıştır. Metinde geçen kişi adları, yer adları, etnik adlar, ayet, hadis ve dualar farklı başlıklar altında gösterilmiştir. Dördüncü bâbda, metnin tıpkıbasımına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This work which is prepared as a master's thesis involves the section between folios [1b-48a] of Tarikh-i Guzidah (Nusrat-namah) which is accepted one of the most important works of the Chagatai Turkish period. Our work consist of four chapters. The first chapter gives essential information about Chagatai Turkish and the literary works which had written through Chagatai Turkish period. In the second chapter, the transcribed text of Tarikh-i Guzidah is given. The manuscript has been recorded with number 745 in the Turkish Manuscripts Division of Aziatsky Museum, St. Petersburg. In the third chapter, the glossary and the grammatical index based on the grammatical index of Qutadgu Bilig by Reşit Rahmeti Arat are given. The names mentioned in the text, geographical names, etnicities, Qoranic verses, Hadith and prayers are indexed under separate titles. The last chapter includes the facsimile of related folios.