أٍبٌ١ت اٌوٞ ٚاٌيهاػخ ػٕل اٌؼوة لجً اإلٍالَ
İslamiyetten önce Araplarda tarım ve sulama yöntemleri (Irrigation and agricultural methods among arabs before Islam)
  1. Tez No: 620112
  2. Yazar: SALEM ELAFI MOHAMED SALEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYFULLAH KARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Araplar için sulama, İslam öncesi sulama, sulama, Müslüman Araplar
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Araplar'da siyaset, ekonomik ve sosyal sistemlerde gerçekleştirilecek her hangi bir gelişme, hiç şüphesiz ki sulama sistemlerinin atağa kalkınmasıyla birebir aynı seviyede gerçekleştirilecektir. Arap Coğrafyacılar, Yemen'e bir çok isim takmışlardır. Bunlardan bazıları, ''Mutlu Arap Ülkesi'' ve '' El-Hadra (Yeşil)''. Söz konusu isimlerin takılmasının altında yatan neden ise, Yemen'deki tarımın geniş bir biçimde yapılmasının yanı sıra ağaçları, ovaları, suları ve meyvelerin da bol bire şekilde bulunmasıdır. Mezopotamya ülkeleri, tarım amacıyla iyileştiren ilk ülkeler olmuştur. Daha sonra onu, bölge ülkeleri ve komşu ülkeler takip etmiştir. Aynı zamanda Necd, Seba ve Yemen ülkesi, suyun bol olması ve toprağın verimli olmasından dolayı bu ülkeler tarımla ünlenmiştir. Bunun yanı sıra, tarım, Necid, el-İhsa, el-Katif, Medine ve Mekke'ye kadar yayılmış ancak, kısıtlı bir şekildeydi, bazı evlerin içinde gerçekleştiriliyordu. Ve bu bölgelerde ekilenlerden en ünlüleri ise, hurma ağacı, yeşillikler, üzüm ve şeftali, incir, armut, tatlı elma, narenciyeler ve nar gibi bazı meyvelerle badem ve ceviz de yer almaktadır. Bunların dışında, şeker kamışı ve muz da ekilmekte olup, özellikle Sana'da bol miktarda bulunmaktadır. Ayrıca, acur ve kavunun yanı sıra pamuk ekiminde de başarı göstermiştir. ve tıbbi amaçlı kullanan bitki türü de ekilmektedir. Başlangıçta, Arap Adası'nda araziler kabile fertlerinin ortak mülkiyeti altındaydı. Ancak, zaman geçtikçe bazı kişiler arazilere el koyup, üzerine özel mülkiyet kurmuşlardır. Böylece, arazi mülkiyeti ikiye bölünmüştür. Biri özel, diğeri de kamu mülkiyettir. Bu da, bireysel mülkiyetin ortaya çıkmasına yol açtı. Böylelikle de, arazilerin Morolar tarafından kayıt altına alınması arazi sahipleri ve halkın yaşamında önemli bir konu olmuştur. Ve ister sınırların çizilmesinde, ister arazilerin elde edilmesi konusunda tescil türünü belirleyen birkaç eski yazılara rastlanmıştır. Toprak ve iklim çeşitliliği, Arap Dünyası'nın doğa ve iklimini en ayırt edici iki özelliğidir. Çünkü otlatma ve yağmurun nadir görüldüğü çöl alanlarına ve zaman zaman çimlerin bulunduğu ve iyi, sert olmayan doğasına sahip diğer alanları içermektedir. Bunun yanı sıra muson yağmurları ve verimli topraklar özelliğine sahip ve tarımın varlığına izin veren pınarlara sahip özellikteki bir çok vahanın bulunduğu alanlar vardır. Bunun dışında, nadiren görülen yağmur ve otlatma için uygun olmayan çöl alanlarından, doğasının daha az sertlikte ve çimlerin zaman zaman bol olduğu bölgelere kadar uzanmaktadır. Diğer bir alan ise, bir miktar ekim için izin veren pınarların içerdiği vahaların bol olduğu alanlardır. Ayrıca, verimli toprak ve yoğun muson yağmurlarına sahip alanlar da bulunmaktadır. Tarihçi Ahmed Sousa '' Arap Medeniyeti '' adlı kitabında, ''Dördüncü buz devrini takip eden süre boyunca, Araplar nemli bir iklimin ve suyun bolluğundan yararlanmış olup, bunları, gelişmiş bir tarım ekonomisini oluşturmak ve geliştirmek için kullanmışlardır.
Özet (Çeviri)
Any improvement to be made in the political, economic and social systems in the Arabs will undoubtedly be realized completely at the same level with the development of irrigation systems. Arab Geographers have given many names to Yemen. Some of these are“Happy Arab Country”and“Al-Hadra (Green)”. The underlying reason for the mentioned names is that the agriculture activities in Yemen are performed widely as well as the abundance of trees, plains, waters and fruits. Mesopotamian countries became the first country to improve the agricultural purposes. Then, the countries of the region and neighbouring countries followed it. At the same time, the countries of Necd, Seba and Yemen became famous with agriculture due to the abundance of water and fertility of the soil. In addition, agriculture spread to Necid, al-Ihsa, al-Katif, Medina and Mecca, but it was limited, and was being carried out in some houses. And the most famous vegetable, fruits and trees planted in these regions are palm trees, greens, grapes and peaches, figs, pears, sweet apples, citrus fruits and pomegranate as well as almonds and walnuts. Apart from these, sugar cane and banana are also planted, especially they are produced in Sana. In addition, it showed success in cotton cultivation as well as white cucumber and melon and plant species that are used medicinal purposes are also planted. Initially, the lands in the Arab Island were under the joint ownership of tribal members. However, as time went on, some people seized the land and established private property on it. Thus, land ownership is divided into two. One is private and the other is public property. This led to the emergence of individual property. Thus, the registration of the lands by the Moros has been an important issue in the life of landowners and the public. And a few old writings have been found, which determine the type of registration, either in drawing borders or in obtaining land. Soil and climate diversity are the two most distinguishing features of the Arab World. Because it includes the desert areas where grazing and rain are rarely seen, and other areas where there are grasses emerging from time to time and have a good and soft nature. In addition, there are some areas where there are many oases that have monsoon rains and fertile soils and have springs that allow the existence of agriculture. Apart from this, it extends from the desert areas that are not suitable for rarely seen rain and grazing to regions where the nature has less hardness and grass becomes abundant from time to time. Another area is one where there are many oases containing springs that allow for some planting. There are also areas with fertile soil and heavy monsoon rains. Historian Ahmed Sousa in his book named as“Arab Civilization”, "During the period following the fourth ice age, the Arabs benefited from the abundance of a humid climate and water and used them to create and develop an advanced agricultural economy. Key Words : Irrigation for Arabs, irrigation before Islam, irrigation, Muslim Arabs