The study of examining the factors that have significant relationships with total entrepreneurial activity in Somalia/Hargeisa
Toplam girişimcilik faaliyeti ile anlamlı ilişkileri olan faktörlerin Somali/Hargeisa'da incelemesi üzerine bir çalışma
- Tez No: 620113
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL CAN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplam girişimcilik faaliyeti (TGF), girişimciliğe karşı toplumsal tutumlar, girişimci, sosyal ağ, fırsat ve yetenek algıları, Total entrepreneurial activity (TEA), societal attitudes towards entrepreneruship, entrepreneur, social network, opportunity and capability perception
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Girişimcilik, her ülkenin ekonomik büyümesi, verimliliği, yenilikçiliği ve ekonomik gelişimi için temel bir faktördür. Bunun yanında, yaşam standardını artırır, yeni teknolojilerin ortaya çıkmasını teşvik eder ve yabancı yatırımcıları cezbeder. Dolayısıyla, girişimciliği teşvik etmek için, girişimciliği etkileyen faktörlerin incelenmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın temel amacı Somali/Hargeisa şehrindeki Toplam Girişimcilik Faaliyeti (TGF) ile anlamlı ilişkileri olan faktörleri incelemektir. Bu amaç çerçevesinde, girişimciliğe karşı toplumsal tutumlar, girişimcilik niyeti, motivasyon, sosyal ağ, fırsat ve yetenek algıları, eğitim, başarısızlık korkusu, yaş, cinsiyet ve medeni durum ile toplam girişimcilik faaliyeti arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu çalışmanın verileri rastgele örnekleme yöntemi ile Küresel Girişimcilik Monitörü (GEM) projesi tarafından oluşturulmuş standart anketten ve teoriden faydalanılarak geliştirilenölçek kullanılarak toplanmıştır. Katılımcılar ile yüz yüze görüşülerek toplam 517 anket toplanmıştır. Bu veriler ilgili istatistiki metodlar kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçları, toplam girişimcilik faaliyeti ile girişimciliğe karşı toplumsal tutumlar, sosyal ağ, motivasyon, başarısızlık korkusu, fırsat ve yetenek algıları arasında anlamlı ilişkilerin olduğunu, buna karşın girişimcilik niyeti, eğitim, yaş, medeni durum ve cinsiyet arasında ise anlamlı bir ilişkinin olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship is fundamental for economic development, innovativeness, productivity, and growth of every country. Moreover, entrepreneurship elevates the standard of living, encourages the emergence of new technologies, and attracts foreign investment. Therefore, to promote entrepreneurship, it becomes necessary to exam factors that influence entrepreneurship. The main purpose of this study is to examine the factors that have significant relationships with Total Entrepreneurial Activity (TEA) in Somalia/Hargeisa city. The relationship between societal attitudes towards entrepreneruship, entrepreneurial intention, motivation, network, opportunity and capability perceptions, education, fear of failure, age, gender, and marital statusand total entrepreneurial activity are examined. Data of this study were collected by handling adopted and developted survey by using the standard questionnaire which is developed by Global Entrepreneurship Monitoring (GEM)project and related theory through random sampling method.A total of 517 questionnaires were collected face-to-face and analzed using suitable statistical method. The results of the study show that there are significant relationships between total entrepreneurial activity and societal attitudes towards entrepreneurship, socialnetwork, motivation, fear of failure, and opportunity and capability perceptions whereas entrepreneurial intention, education, age, marital status, and gender do not have significant relationshipswith total entrepreneurial activity.