The investigation of the link between perceived stress, perfectionism, body image perception and steroid hormones in late adolescent females during the menstrual cycle
Geç ergenlik evresinde mükemmeliyetçilik, algılanan stres ve beden algısının steroid hormonlarla olan ilişkisinin adet döngüsü içerisinde araştırılması
- Tez No: 620111
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BENGİ ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Geç Ergenlik Dönemindeki Kadınlar, Adet Döngüsü, Mükemmeliyetçilik, Beden Algısı, Steroid Hormonlar, Late Adolescence Females, Menstrual Cycle, Perfectionism, Body Image Perception, Steroid Hormone
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: TED Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tezdeki çalışmalar, adet döngüsü sırasında geç ergen kadınlarda algılanan stres, mükemmeliyetçilik, beden imgesi algısı ve steroid hormonları arasındaki bağlantıyı araştırmayı amaçlamıştır. Literatür, kadınlarda vücut memnuniyetsizliğinin depresyon, anksiyete ve yeme bozuklukları gibi bazı psikopatolojilerin etiyolojisi ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu psikopatolojiler aynı zamanda mükemmeliyetçilikle de yakından ilgilidir. Bununla birlikte, mükemmeliyetçilik ile beden imgesi algısı arasındaki ilişkiyi biyolojik açıdan araştıran yeterli çalışma yoktur. Bu amaçla, 18 ile 26 yaşları arasında sağlıklı 82 kadın üniversite öğrencisi, steroid hormonları (kortizol, östrojen ve progesteron) seviyelerinin ölçüldüğü deneysel çalışmaya katılmıştır. Bununla birlikte katılımcıların, mükemmeliyetçilik, beden memnuniyeti, algılanan stress ölçek puanları ve bedenle ilişkili stroop test yanıt süreleri hesaplanmıştır. Regresyon analizleri, uyumlu mükemmeliyetçilik ile vücut memnuniyeti arasında pozitif bir korelasyon olduğunu göstermiştir. Ek olarak, uyumsuz mükemmeliyetçiliğin bir stres hormonu olan kortizolün vücut memnuniyetsizliğine olan etkisini azaltıcı bir rolü olduğu ılımlılık analizleri ile göstermiştir. Bu çalışmanın sonuçları, geç ergenlik dönemindeki kadınların adet döngüsü sırasında beden algısının ve mükemmeliyetçiliklerinin biyolojik yönden önemine ilişkin önemli veriler sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The studies in this thesis aimed to investigate the link between perceived stress, perfectionism, body image perception and steroid hormones in late adolescent females during the menstrual cycle. Literature suggests that body dissatisfaction in women is associated with the etiology of some psychopathologies such as anxiety, depression and eating disorders. These psychopathologies are also highly related with perfectionism. However, there are not enough studies investigating the correlation between perfectionism and body image perception from biological perspective. Therefore, 82 naturally cycling female undergraduates between the ages of 18 to 26 participated in a experimental study in which their steroid hormones (cortisol, estrogen and progesterone) levels were measured. Also, perfectionism, body satisfaction, perceived stress scores and body-related stroop task response times were calculated. The regression analyses showed that adaptive perfectionism and body satisfaction were correlated positively. In addition, moderation analyses indicated that the effects of cortisol which is a stress hormone were moderated by maladaptive perfectionism in the context of body image perception. The findings of the current study provided insights to the importance of biological aspect of body image perception and perfectionism in late adolescence females during the menstrual cycle.