Göksel Baktagir kanun etütlerinin mesleki müzik eğitimi kurumlarındaki uygulanma durumu üzerine inceleme
Investigation of Göksel Baktagir's kanun studies on the application status in vocational music education institutions
- Tez No: 620162
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ KARAELMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Göksel Baktagir, Kanun, Göksel Baktagir, Kanun
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Kanun, Klasik Türk Müziği enstrümanları içerisinde tınısı, kıvraklığı, gürlüğü hem sakin hem de coşkulu çalınabilme özelliği ve sahip olduğu teknik donanımı ile en ilgi çekici enstrümanlardan biridir. Göksel Baktagir ise bu enstrümanın günümüzde en ileri gelen icracılarındandır. Üst düzey icracılığının yanı sıra bestekarlığıyla ve kanun eğitiminde ve icrasında kolaylığı sağlamak ve profesyonelliği arttırmak gayesiyle yaptığı teknik çalışmalarla Türkiye ve dünya çapında ün yapmış kıymetli bir sanatkardır. Kanunda Teknik ve duygu anlamında eğitim verdiği öğrencilerden çok olumlu geri dönüşler alan, birçok eğitmen ve önemli müzik adamları tarafından ilgi ve takdir gören Baktagir'in teknik geliştirici etütlerinin Mesleki Müzik Eğitimi Kurumlarında uygulanmaması yıllarca merak konusu olmuştur ve bu incelemeyi gerçekleştirmede sebep unsuru olmuştur. Çalışmanın giriş bölümünde Kanun sazının kısaca tarihinden, ilgili çalışmalardan bahsedilip, kavramsal çerçeve bölümünde ilgili kavramların açıklamaları yapılmış ve kanun sazının fiziksel yapısına değinilmiştir. Akabinde Baktagir etütlerinin eğitime dahil edilmesinin uygunluğunu tespit etmek adına bir Eğitim Fakültesi, bir Devlet Konservatuvarı Bölümü ve bir Güzel Sanatlar Lisesi müzik bölümü kanun öğrencilerine ve eğitimcilerine 10 soruluk bir anket uygulanmıştır. Bu görüş formu sonuçlarının tablo ve grafiklerle istatistik detayları teze aktarılıp yorumlanmıştır. Sonuç ve Öneriler bölümünde tespitler belirtilmiş, ilgili önerilerde bulunulmuş ve Ekler bölümünde Baktagir'in özel eğitimlerine katımış yurtiçi-yurtdışı çeşitli üniversitelerden mezun veya görev yapan kişilerin görüşlerine ve Baktagir'in söz konusu etütlerinin ve eserlerinin notalarına yer verilerek çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Kanun is one of the most interesting instruments among the Classical Turkish Music instruments with its timbre, agility, loudness, calm and enthusiastic playing ability and technical equipment. Göksel Baktagir is one of the most prominent performers of this instrument today. As well as composer and performer with top-level Kanun enforcement training in the convenience and professionalism and for his technical studies with the aim to improve and Turkey are artistans have made a valuable reputation in the worldwide. The fact that Baktagir's technical developer studies, which have received very positive feedbacks from the students who have been trained in terms of technique and emotion in Kanun, have been attracted and appreciated by many trainers and important musicians, has been a matter of curiosity for many years and has been a reason for conducting this examination. Briefly, about the history of Kanun instrument, related studies, explanations of related concepts were made in the conceptual framework section and physical structure of Kanun instrument was mentioned in the introduction chapter of the study. Subsequently, a 10-question questionnaire was applied to Kanun students and educators of a Faculty of Education, a State Conservatory Department and a Fine Arts High School music department to determine the appropriateness of Baktagir studies into education. Statistic details of the results of this opinion form with tables and graphs were transferred to the thesis and interpreted. The determinations were specified, relevant suggestions were made in the conclusion and suggestions chapter, and the study was terminated by including the opinions of the graduates or officials of various domestic and international universities who participated in the special education of Baktagir and the notes of the mentioned studies and works of Baktagir in the appendices section.