Metin temelli programlama öğretimi: Ortaokul öğrencilerinin bilgisayarca düşünme becerileri ve akademik başarılarının incelenmesi
Text-based programming education: investigation of computational thinking skills and academic achievements on secondary school students
  1. Tez No: 620181
  2. Yazar: NUR FADEN KARAÇAM DUMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK ŞİŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Programlama Öğretimi, Metin Temelli Programlama, Bilgisayarca Düşünme, Blok Temelli Programlama, Kodlama, Programming Education, Text-Based Programming, Computational Thinking, Block-Based Programming, Coding
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışmanın amacı, 6. sınıf öğrencilerinin Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi kapsamında metin temelli programlama öğretiminin bilgisayarca düşünme becerilerine ve akademik başarılarına etkisini incelemektedir. Bu amaç doğrultusunda, metin temelli programlama öğretimi öğrencilerin blok temelli programlama öz-yeterlilik algısına, bilgisayarca düşünme becerilerine ve akademik başarılarına etkisi araştırmanın temelini oluşturmaktadır. Çalışma sürecinde karma yöntemlerden açımlayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Çalışma grubu, İstanbul ilinde özel bir okulda, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören 138 öğrenciden oluşmaktadır. Öğrencilere araştırmacı tarafından hazırlanmış öğretim programı doğrultusunda 8 hafta boyunca programlama öğretimi gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında çoklu paradigma ve web tabanlı programlama dili olan JavaScript ve HTML dilleri ile öğretim yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak blok temelli programlamaya ilişkin öz-yeterlilik algısı ölçeği, bilgisayarca düşünme beceri düzeyleri ölçeği, akademik başarı testi ve açık uçlu görüşme formu kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, öğrencilerin bilgisayarca düşünme ve problem çözme becerilerinde ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Araştırmada akademik başarının oldukça yüksek olduğu ancak cinsiyetin akademik başarıya anlamlı etkisinin olmadığı bulunmuştur. Ayrıca blok temelli programlamaya devam eden öğrencilerin bilgisayarca düşünme ve programlama öz-yeterlilik algılarıyla daha çok ilgili olduğu ortaya çıkmıştır. Ancak ön düşünme durumunun yalnızca bilgisayarca düşünme becerisi ile ilgili olduğu bulunmuştur. Yapılan öğrenci görüşmelerinde öğrencilerin metin temelli programlama ile komut yazmanın kendilerini motive ettiğini, etkinliklerin eğlenceli ve öğretici olduğunu belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the activities of text-based programming education in Information Technology and Software Course of 6th grades in terms' of students self-efficacy perceptions related to block-based programming, computational thinking skills and their academic achievement. In line with this purpose, text-based programming education is the basis of a search effect of students on block-based programming self-efficacy perception, computational thinking skills and academic achievement. In the study, exploratory sequential pattern, one of mixed research methods, was used. The study group consisted of 138 6th grade students of a private school in İstanbul during the spring term of 2018-2019 Academic Year. Programming teaching was applied to students for 8 weeks in accordance with the curriculum prepared by the researcher. Multi-paradigm, JavaScript and HTML languages were used within the scope of teaching process of this study. As data collection tools; self-sufficiency scale related to block-based programming, computational thinking scale related to skill levels, academic achievement test and open-ended questions interview form were used. According to the findings, a significant difference have been found between the pre-test and post-test scores of the students' computional thinking and problem solving skills. In the research, it has been found that academic achievement has been quite high, but gender has not had a significant effect on academic achievement. In addition, it has been revealed that students who proceed to block-based programming was more interested in computational thinking and programming self-efficacy perceptions. However, it was found that the state of pre-thinking is only related to computational thinking ability. In the interviews, they have stated that the students motivate themselves with text-based programming and that the activities was fun and instructive.