Türkiye'de sağlığın geliştirilmesi kapsamında sektörler arası işbirliği çalışmaları
Intersectoral collaboration studies in the context of developing of health in Turkey
- Tez No: 620188
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlığı Geliştirme, Sektörler Arası İş Birliği, Health, Health Promotion, Intersectoral Collaboration
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye genelinde sağlığın geliştirilmesi çerçevesinde, sağlık sektörü ve diğer sektörler arasında gerçekleşmekte olan sektörler arası iş birliği süreçlerini değerlendirmektir. Ayrıca tarihsel süreç içerisinde Türkiye'de sağlık alanındaki sektörler arası iş birliği uygulamalarının, sağlık politikaları ve eylem planlarında ne şekilde yer aldığı irdelenmiştir. Sosyal ve ekonomik aktörlerin sağlık alanına etki edebilme gücü ve potansiyelinin farkına varılması ile sadece sağlık sektörünün değil diğer sektörlerin de sağlık ile ilgili faaliyetlerinin önemli olduğu gerçeği gözler önüne serilmektedir. Böylece sektörler arası iş birliği yapmada sorumluluk almak ve bu sürece ortak olmanın ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Sağlık sektörü diğer sektörlere öncülük ederek bilgi, isteklendirme ve birleştirme konularında yardımcı olmalıdır. Sağlıkta çok sektörlü yaklaşım tüm kurum ve kuruluşlarca benimsenerek sağlık kavramı ilgili politikaların odağına yerleştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study, in the framework of health promotion in Turkey, the health sector and other sectors to assess cross-sectoral cooperation between the processes that are taking place. Also in the historical process of the implementation of intersectoral cooperation in health sector in Turkey, it has examined the way in which health policies and action plans take place. The awareness of the power and potential of social and economic actors to influence the health field reveals the fact that not only the health sector but also other sectors' health-related activities are important. Thus, it becomes clear how important it is to take responsibility and to be a partner in this process. The health sector should lead other sectors and assist in information, motivation and consolidation. The multi-sectoral approach in health should be adopted by all institutions and organizations, and the concept of health should be placed at the center of relevant policies.