Elektronik pazaryeri uygulamalarında taraflar arası hukuki ilişkiler ve özellikle elektronik pazaryeri sözleşmesi
Legal relations between the parties in electronic marketplace applications and especially electronic marketplace agreement
- Tez No: 620187
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Pazar, Elektronik Pazaryeri, Elektronik Pazaryeri Sözleşmesi, İnternet, Bilişim Hukuku, Elektronik Ticaret, Borçlar Hukuku, Electronic Market, Electronic Marketplace, Electronic Marketplace Agreement, Internet, Information Tegnology Law, Eletronic Commerce, Law of Obligations
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 348
Özet
Elektronik ticaretin ve özellikle internet uygulamalarının ortaya çıkardığı elektronik pazaryerleri, alıcı ve satıcıları elektronik ortamda bir araya getirerek birbirleriyle alışveriş yapmalarına olanak sağlayan iş modelleridir. Elektronik pazaryerleri alıcılara, coğrafi sınırlamalar ve zaman sınırı olmaksızın çok geniş bir yelpazede sunulan ürün ve hizmeti daha uygun fiyata alma imkânı sunarken, satıcılara ise malını elden çıkarma imkânı sunmaktadır. Elektronik pazaryeri uygulamaları, ticari işlemin gerçekleşme sürecinde ürün firma hakkında bilgilendirme, lojistik destek, sipariş teyidi, elektronik ödeme tahsilat işlemleri, ticari işlemin güvenilirliğinin sağlanması, karşılıklı edimlerin denetlenmesi gibi noktalarda işlev görmektedir. Alıcı ve satıcıları düşük maliyetlerle bir araya getirmeyi hedefleyen elektronik pazaryerleri gün geçtikçe tercih edilmekte ve işlevsellikleri artmaktadır. Bu çalışmada, elektronik pazaryeri uygulamalarında taraflar arası hukuki ilişkiler ve özellikle elektronik pazaryeri işletmesi ile hizmet sağlayıcılar arasındaki elektronik pazaryeri sözleşmesi olarak isimlendirilen hukuki ilişki ele alınmıştır. Çalışmamızda elektronik pazaryeri hakkında temel bilgilere yer verilmiş, elektronik pazaryeri uygulamalarının tarafları, taraflar arasında kurulan sözleşmelerin benzer sözleşmelerle karşılaştırılması ve nitelendirilmesi, elektronik pazaryeri sözleşmesinin ortak özellikleri, sözleşmenin kurulması, tarafların borçları ve sözleşmenin sona ermesi konuları üzerinde durularak elektronik pazaryeri uygulamalarında karşılaşılan taraflar arası sözleşme ilişkilerinin hukuki niteliği ve bu sözleşmelere uygulanacak hükümler belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Electronic marketplaces are business models, which brought out by elektronic commerce and especially internet applications bringing buyers and sellers together electronically that allow them to do business with each other. Electronic marketplaces offering buyers the opportunity to buy a wide range of products and services without geographical limitation and time limit at a more affordable price, allow sellers to sell out of their property. During the realization of the commercial transaction, electronic marketplaces applications functions such as product information about the company, logistic support, order conformation, electronic payment, collection transaction, ensuring the reliability of the commercial transaction, supervision of mutual actions. Electronic marketplaces aiming to bring buyers and sellers together at low cost are preferred as day passes and their functionality increases. In this study, the legal relations between the parties in electronic marketplace applications and especially, the legal relationship called as electronic marketplace agreement between electronic marketplace management and service providers are discussed. In our study; basic information about the electronic marketplace are given, the parties of the electronic marketplace applications, comparison and qualification of contracts establisment between the parties with similar contracts, common features of the electronic marketplace contract, establishment of contract, debts of parties, termination of the contract, nature of legal relations between the parties and provisions applicable to these contracts are tried to be explained.