Ekolojik iptal davalarında bir dava şartı olarak menfaat
Benefit as a prosecution condition in ecology annulment prosecution
  1. Tez No: 620219
  2. Yazar: SALİM BERKAY AKSU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA OKŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Sübjektif Ehliyet, İptal Davaları, Ekoloji, Actio Popularis, Subjective Licence, Annulment Prosecution, Ecology, Actio Popularis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Çalışma konumuzu“Ekolojik İptal Davalarında Bir Dava Şartı Olarak Menfaat”oluşturmaktadır. Menfaat konusu İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 2. maddesinin (a) bendinde düzenlenmiştir. Çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, ekolojik iptal davalarında menfaat hususunun daha iyi anlaşılabilmesi açısından, hukuk devletinin tarihsel süreci, özellikleri, kuvvetler ayrılığı kuramı ile bağlantısı ve iptal davalarıyla ilişkisi ele alınmıştır. Akabinde iptal davalarının niteliği, menfaat kavramı ile bağlantısı ve menfaat kavramının unsurları hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümünde; ekolojik hakların doğuşu, niteliği üzerinde durulmuştur. Bu çerçevede çevreye ilişkin uluslararası düzenlemelere ve karşılaştırmalı hukukta ulusal nitelikte düzenlemelere yer verilmiştir. Uluslararası mahkemeler veya ülkelerin yüksek mahkemelerinde verilmiş yargı kararları değerlendirilmiştir. Çalışmamızın üçüncü bölümünde; ekolojik hakların ulusal mevzuattaki yeri, bu hakların düzenleniş biçiminin ekolojik iptal davalarında sübjektif ehliyeti biçimlendirici işlevi, actio popularis dava ile ilişkisi ve Danıştay kararlarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is benefit as a prosecution condition in ecology action. Benefit is told in the second item of administrative trial procedures law. This study of three sections. In first sections ın ecology annulment prosecution. The historical prosecution of law state, characteristics, the connection with seperation of powers theory and annulment presecution is told to be understood benefit. After the subject about qualityt of annulment prosecution, the connection with benefit and the composed parts of benefit are informed. In the second section of the study, borning the ecolocigal rights, qualities are told. International arrangments about environment, national arrangments in comparative law are told. International courts or court decisions that gıven at supreme courts are evaluaded. In the third of section of our thesis , the place ofecological rights in national legislatioın. The subjective licence of the arrangment format of the rights on the ecological annulment prosecuding formalization function, the relation with actio popularis prosecution and the council of state are told.