Dönüşümcü liderliğin öğretmenin kurumsal değerlere bağlılığına etkisi: Kolektif öğretmen yeterliliğinin aracılık rolü
Transformational leadership and teacher commitment to organizational values: The mediating role of collective teacher efficacy
- Tez No: 620220
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA KIRAL ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü Liderlik, Kurumsal Değerlere Bağlılık, Kolektif Öğretmen Yeterliği, Okul Yönetimi, Transformational Leadership, Commitment to Organizational Values, Collective Teacher Efficacy, School Management
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Çalışmanın amacı, dönüşümcü liderliğin kolektif öğretmen yeterliliği aracılık rolü ile öğretmenin kurumsal değerlere bağlılık etkisini belirlemektir. Okullarda yer alan dönüşümcü liderlerin öğretmenin kurumsal değerlere bağlılığına etkisini incelenmiştir. Araştırma tarama modelinde tasarlanmıştır. Amaç doğrultusunda kullanılan ölçek John A. Ross ve Peter Gray'e aittir. Bu ölçek 2017-2018 öğretim yılında İstanbul ilinde eğitim ve öğretim yapan anaokulu, ilköğretim, ortaöğretim ve lise öğretmenlerine uygulanmış, geçerli bulunan 397 ölçek değerlendirilmiştir. Ölçek sonuçları bilgisayar ortamında SPSS 25 ve AMOS 24 istatistiksel programı ile açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi, pearson korelasyon testi, yapısal eşitlik modellemesi (YEM), dilsel eşitlik uyum analizi yöntemleri kullanılarak elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, dönüşümcü liderliğin öğretmenin kurumsal değerlere bağlılığı noktasında kolektif öğretmen yeterliğinin büyük ölçüde etkisi gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the effect of transformational leadership and teacher commitment to organizational values with the mediating role of collective teacher efficacy. The effect of transformational leaders in schools on the teachers' commitment to organizational values was examined. It is designed in research scanning model. The scale used for this purpose belongs to John A. Ross and Peter Gray. This scale was applied to the teachers of the kindergarten, primary, secondary and high school in Istanbul in 2017-2018 education year 397 valid surveys have been evaluated. The results of the questionnaire were obtained by using SPSS 25 and AMOS 24 statistical program by using exploratory and confirmatory factor analysis, pearson correlation test, structural equation modeling (SEM), and linguistic equality analysis. At the result of this study, the effect of collective teacher efficacy has been observed largely in matters of transformational leadership to the teacher commitment to organizational values.