Carry trade endeksi ile CDS primi arasındaki ilişki: Türkiye üzerine bir uygulama
Relationship between carry trade indeks and CDS spreads: An aplication for Turkey
  1. Tez No: 620236
  2. Yazar: GÜNEY HAYTA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜMEYRA GAZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kredi Riski, Kredi Türev Ürünleri, Kredi Temerrüt Takası, Ara Kazanç Ticareti, ARDL, NARDL, Credit Risk, Credit Derivative Products, Credit Default Swap(CDS), Carry Trade, ARDL, NARDL
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Küresel likiditenin artması ve gelişen bilgi teknolojileri ile birlikte yeni yatırım arayışlarına giren yatırımcılar, düşük faizli ülkelerden borçlanarak, yüksek faizli ülkelere yatırım yapma stratejisine dayanan ''carry trade'' yatırım stratejisini son yıllarda yaygın olarak kullanmaya başlamışlardır. Uluslararası yatırımcıların, ülkeler arası faiz oranı farklarından yararlanarak yatırım yapma süreçlerinde karşılaştıkları riskleri doğru bir şekilde değerlendirmeleri büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, ülke kredi riskinin ölçülmesinde kullanılan CDS primleri ile ülkeler arası faiz oranı farklarından ortaya çıkan carry trade yatırımları arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Carry trade yatırımlarının temel belirleyicileri olan döviz kurları (euro ve dolar), tahvil faiz oranları ve küresel volatilite endeksi (VIX)'de çalışmaya dahil edilmiş ve çalışmada Ocak 2009-Haziran 2018 dönemleri arasındaki aylık veriler analiz edilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişki önce doğrusal ARDL modeli ile tahmin edilmeye çalışılmıştır. Doğrusal ARDL modeli sonucu uzun dönem katsayılarının istatistiksel anlamlılığının olmaması doğrusal olmayan ARDL modelinin uygulamasını da beraberinde getirmiştir. Çalışma sonucunda ARDL kısa dönem tahmin sonuçları ve NARDL uzun ve kısa dönem sonuçlarına göre carry trade ile CDS primi, dolar ve euro arasında negatif yönlü bir ilişki tespit edilirken, tahvil faiz oranları ve VIX endeksi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Investors, who searched for new investments, have started to use the 'carry trade' investment strategy based on the strategy of investing in high interest countries by borrowing from low interest countries with the increase in global liquidity and developing information technologies. It is of great importance that international investors evaluate the risks they face in their investment processes by making use of interest rate differences between countries. The aim of this study is to reveal the relationship between CDS premiums used in measuring the credit risk of the country and carry trade investments arising from interest rate differences between countries. Exchange rates (euro and dollar), bond rates and global volatility index (VIX), which are the main determinants of Carry trade investments, were included in the study and the monthly data between January 2009 and June 2018 were analyzed in the study. The relationship between the variables was first tried to be estimated by the linear ARDL model. The lack of statistical significance of the long-term coefficients as a result of the linear ARDL model brought with it the implementation of the nonlinear ARDL model. As a result of the study, according to ARDL short term estimation results and NARDL long and short term results, a negative relationship was found between carry trade and CDS premium, dollar and euro, while no statistically significant relationship was found between bond and VIX index.