Ahmet Kutsi Tecer'in hayatı, sanatı ve eserleri
Ahmet Kutsi Tecer's life, art and works
  1. Tez No: 620249
  2. Yazar: AZİME SİNEM GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN KUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmet Kutsi Tecer, Cumhuriyet Dönemi, Millî Kültür, Folklor, Ahmet Kutsi Tecer, Republic Period, National Culture, Folklore
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 300
Özet
1923 yılından itibaren Kurtuluş Savaşı'nın yarattığı birlik, inkılâp ve reformların etkisinde şekillenen bir Türk edebiyatı dönemi başlamıştır. Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı olarak adlandırılan bu dönemde, sanatçılar memleket edebiyatı' na yönelerek Anadolu'nun doğal güzelliklerini, insanın sosyal hayatını ve folklorunu eserlerinde yansıtmaya başlamıştır. Sosyal hayatımız ve millî kültürümüze eserlerinde yer vermeye çalışan bu dönem sanatçılarının“halkı halkın dilinden”anlattıkları görülmüştür. 1940 yılına kadar toplumsal sorunlar, halk edebiyatı nazım şekilleri ve hece ölçüsünü benimseyen sanatçılar, 1940'lı yıllardan sonra bireysel konular ile serbest ölçüye yönelmiştir. Cumhuriyet Dönemi sanatçılarının bazıları Yedi Meşaleciler, Garipçiler gibi döneme ait edebi toplulukların üyesi olmuş bazıları ise herhangi bir edebi topluluk içinde yer almamıştır. Ahmet Kutsi Tecer de herhangi bir edebi topluluğa dâhil olmayan sanatçılar arasında yer almıştır. 1940 öncesi Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatına gerek hece ölçüsü ve halk edebiyatı nazım şekillerini kullanarak kaleme aldığı şiirleri, gerek toplumsal sorunlara yer verdiği tiyatroları ve yazılarıyla büyük katkılar sağlayan Ahmet Kutsi Tecer' in detaylı bir şekilde ele alınmasının özellikle millî kültürümüzü keşfetmemiz adına faydalı olacağı düşünülmüştür.“Ben ömrüm boyunca Anadolu'yu yazacağım”diyen bir sanatçının hayatı, sanat hayatı ve eserleri kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Bu çalışmanın kültürümüz ve millî değerlerimiz konusunda toplumu bilinçlendirmek adına oldukça faydalı olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmaya ait bilgiler sadece kitap, dergi gibi kaynaklardan sağlanmamış ayrıca kızı Leyla Tecer'in ifadelerine de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
A Period of Turkish Literature which was shaped by the unity, revolution and reform created by the War of Independence has started Since 1923. In this period called as“Republic Period Turkish Literature ”, artists has started to reflect Anatolia's natural beauties, human's social life and folklore to their works by making for“Country Literature”. It was seen that the artists of this period have tried to include our social life and national culture in their works and expressed“the public from the language of the public”. Until 1940, the artists adopted the social problems, folk literature verses and syllabic meter but after the 1940s they turned to free meter and individual subjects. Certain artists of Republic Period Turkish Literature became a member of some literary community like Yedi Meşaleciler, Garipçiler; some others haven't parted in any literary community. Ahmet Kutsi Tecer have parted in the artists not to participated any literary community too. Studying in detailedly Ahmet Kutsi Tecer, who made great contributions to the Republic Period Turkish Literature Before 1940 both his poems written by using the syllable meter and folk literature verses and the theaters and writings that included social problems, was thought to be especially useful for exploring our national culture. The life, art and works of an artist who said“ I will write Anatolia all in my life”has been extensively studied. It is thought to be very useful for our culture, national values and raising public awareness. Information about this study was not only provided from sources such as books and magazines, but also the expression of her daughter Leyla Tecer.