Ticaret ve Ziraat Nezareti Mecmuası'nda Osmanlı Devleti'nde orman (1912-1918)
Forest in the Ottoman State in the Journal of Trade and Agriculture Ministry (1912-1918)
- Tez No: 620343
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA AKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ottoman Empire, Forest, Journal of the Ministry of Commerce and Agriculture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu araştırmamızda 1912-1918 yılları arasında çıkan Ticaret ve Ziraat Nezareti Mecmuası dergisinin, orman ile ilgili yapılan incelemelerini günümüz Türkçesine uyarlamaya çalıştık. Okumalarımız esnasında ormanlar ile ilgili yapılan çalışmaları, kanunnameleri, nizamnameleri ve üretimleri vermeye ve bu sırada okuyucunun daha anlaşılır bir metine ulaşması için bazı eski Türkçe kelimeleri günümüz Türkçesine uyarladık. Ticaret ve Ziraat Nezareti Mecmuası, 1912-1918 yılları arasında Osmanlı Devleti'nde Orman alanında yapılan tanzim ve keşif konularına ışık tutmaktadır. Özellikle Osmanlı Devleti'nin ormanları yeni bir gelir kaynağı olarak değerlendirmeye alması hususunda yabancı orman mühendislerinden yararlanma yoluna gitmesi ve bu aşamada devletin sınırları içinde var olan ormanların tanzimi sırasında var olan ağaç ve bitki türlerinin keşfedilmesi de ayrı bir öneme haizdir. Ormanların tanzimi sırasında geçmişte yapılan çalışmaları gün yüzüne çıkarmak ne kadar tarihçilerinin görevi ise de var olan bitki türlerinin keşfi ve değerlendirilmesi biyologlar ile botanik bilimciler içinde yararlanılması gereken bir çalışma olmuştur. İkinci bölümde ormanlardan elde edilen gelirlerin, tutulan cetvellerin ekonometri ve iktisatçılarında ilgisini çekeceği ümit edilmektedir. Bu yönüyle 1912-1918 yılları arasında yayımlanan dergiler arasında Ticaret ve Ziraat Nezareti Mecmuası günümüz Türkiyesinde ormanların varlığını gün yüzüne çıkarmış eşsiz bir kaynaktır. Bu kaynakta yerli ve yabancı uzmanların yaptığı çalışmalar bugün orman müdürlüklerinin icra ettiği çalışmalara yol gösterici mahiyettedir. Anahtar Kelimeler; Osmanlı Devleti, Orman, Ticaret ve Ziraat Nezareti Mecmuası
Özet (Çeviri)
In the present study, an effort was made to adapt to modern Turkish the analyses made about forestry in the Journal of the Ministry of Commerce and Agriculture (“Ticaret ve Ziraat Nezareti Mecmuası”), which was issued between the years of 1912 and 1918. In the course of readings, information is given about forestry-related studies, codes, regulations and productions, and some old Turkish words are adapted to modern Turkish so that a more comprehensible text is provided for readers. The Journal of the Ministry of Commerce and Agriculture sheds light to the forestry arrangements and explorations made in the Ottoman Empire between the years of 1912 and 1918. It is especially important that the Ottoman Empire began to evaluate forests as a new source of income and decided to benefit from foreign forest engineers, and that existing tree and plant species were discovered during the arrangement of forests within the boundaries of the empire. While it falls to historians to reveal the activities carried out during these forestry arrangements in the past, this also constitutes an opportunity for biologists and botanists to discover and assess available plant species. Hopefully, the second part about the income obtained from forests and the data kept will attract the attention of economists and specialists of econometrics. In this sense, among the journals issued between the years of 1912 and 1918, the Journal of the Ministry of Commerce and Agriculture is a unique source about forests in modern Turkey. Studies conducted by domestic and foreign specialists as covered by this source leads the activities carried out by forest directorates today.