Eğitimde nezaketin önemi ve gerekliliği üzerine bir inceleme
An examination about the significance and necessity of kindness in education
- Tez No: 620342
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Ahlak, Estetik, Nezaket, Nezaket kuralları, Education, Morality, Esthetics, Kindness and Kindness Rules
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Toplumda var olan âdâb-ı muâşeret kavramı, nezaket kuralları ile bir arada anılmaktadır. İnsanlar huzurlu bir toplumda yaşamak için bu kuralları mutlaka bilmeli ve uygulamalıdır. Bu araştırmanın amacı, güzel ahlakın simgesi olan nezaket kurallarının, eğitim sürecinde nesillere aktarılmasının önemi ve gerekliliğini incelemektir. Bu doğrultuda nezaket, ahlak ile ilişkilendirilerek incelenmiştir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden belge tarama (doküman analizi) yöntemi ve genel tarama tekniği kullanılmıştır. Bu teknikler doğrultusunda, nezaket kavramı; estetik, ahlak, huy, edep, adap kavramları ile birlikte incelenmiştir. Ardından eğitim kavramı; öğretim, ahlak, kültür, sanat kavramları ile birlikte açıklanmıştır. Son kısımda ise nezaket kurallarının öğretiminde aile ve öğretmenin yeri, önemi ve gerekliliği incelenmiştir. Bu çalışma neticesinde, çocuklara erken yaştan itibaren görgü ve nezaket kurallarının kazandırılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu süreçte aile üyeleri ve öğretmenler rol model olmalıdır.
Özet (Çeviri)
The etiquette term in societies is associated with kindness rules. People should be aware of and obey these rules in order to live in a peaceful society. The aim of this study, is analysing the significance and necessity of transferring to the next generations the kindness rules that are the symbol of social ethics. Therefore, kindness term was studied by associating with morality term. In this study, document analysis which is a type of qualitative research method and general survey model were used. In accordance with these techniques, kindness term was studied with esthetics, morality and manner terms. Then, education term was analyzed with teaching morality, culture and art terms. In the last part of the study, the necessity and significance of family and teacher in teaching the kindness codes were emphasized. As a result of this study it is concluded that kindness rules should be transferred to the children at early ages. Family members, teachers should be a model during this period.