Odyolojik incelemede forehead ve mastoid yerleşimli kemik vibratör ile interaural atenuasyonun (kulaklar arası azalma) değerlendirilmesi
Audiological analyse that includes forehead and mastoid localized bone vibratör with interaural attenuation evaluation
- Tez No: 620368
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİYE ŞERİFE UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: İnteraural attenuation, bone way odiometrics, clinical masking in odiology
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
İşitme kayıplı hastaların kemik yolu işitme ölçümlerinde interaural attenuasyon değerlerinin incelenmesi, forehead ve mastoid yerleşimli IA değerlerinin karşılaştırılarak; yerleşim yerine göre interaural attenuasyon değerinde farklılık olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmaya 18-55 yaş aralığında gönüllü 30 kişi katıldı. KBB muayenesinden sonra odyolojik incelemeler çift cidarlı sessiz kabinde (Odiotek-Türkiye), saf ses hava yolu ve kemik yolu eşikleri İnteracoustics Marka AC 40 model (Assens, Denmark) odyometre, TDH-39 (Assens, Denmark) supra-aural kulaklık ve Radioear B 71 (Assens, Denmark) kemik vibratörü kullanılarak yapıldı. Tüm katılımcıların immitansmetrik ölçümleri yapıldıktan sonra 125-8000Hz aralığında saf ses işitme eşiklerine bakıldı. 250-4000 Hz aralığında önce mastoid yerleşimli sonra forehead yerleşimli kemik vibratör ile kemik yolu işitme eşikleri belirlendi. IA değerleri; önce mastoid yerleşimli kemik yolu işitme eşiklerinde iyi kulaktan kötü kulağın kemik yolu işitme eşiği çıkarılarak bulundu. Sonra forehead yerleşimli kemik yolu işitme eşiklerinden, mastoid yerleşimli iyi kulak kemik yolu işitme eşikleri çıkarılarak elde edildi. Çalışmaya katılan 30 hastanın %60'kadın, %40 erkektir. Mastoid yerleşimli ölçümlerde:250 Hz'de :5.667 dB 500 Hz'de: 6,500 dB, 1000Hz.de: 6,833 dB, 2000 Hz'de7,167 dB; 4000 Hz'de: 7,500 dB; forehead için; 250 Hz'de: 4,833 dB, 500 Hz'de: 5,167 dB, 1000 Hz de 6 dB, 2000 Hz'de 6.333 dB, 4000 Hz'de 6,667 dB olarak bulunmuştur. Mastoid ve forehead yerleşimli kemik vibratörle elde edilen interaural attenuasyon sonuçları sıfırdan farklı çıkmıştır. Mastoid ve forehead yerleşimli elde edilen IA değerleri arasında anlamlı bir fark çıkmamıştır. Anahtar sözcükler İnteraural attenuasyon; kemik yolu odyometri; odyolojide klinik maskeleme;
Özet (Çeviri)
Hearing loss patients are examined about interaural attenuation and forehead and mastoid localized patients are evaluated according to comparison between their IA values. This evaluation is determined to realise any difference between the location of mastoid and forehead bone vibrator. The study included 30 volunteers (12 men, 18 women) aged 18-55 years. After ETN examination, pure tone air and bone conduction thresholds were measured by using an Interacoustics AC 40 audiometer (Assens, Denmark), TDH-39 supra-aural earphones (Assens, Denmark) and Radioear B71 bone vibrator (Assens, Denmark) in a silent cabinet (Odiotek, Turkey). Pure tone thresholds were measured at frequencies of 125-8000 Hz. 250-4000 Hz according to IA values; at first, mastoid localized bone way thresholds are subsituting of defected ear. After that forehead localized bone way hearing thresholds are evoluated via subsituting the mastoid localized good ear values from there values that gained from forehead localization. The patients that were got in this evaluation were 30 people and %60 of this group were women, %40 of the group were men. Mastoid measurement; 250 Hz. ; :5.667 dB, 500 Hz; 6,500 dB, 1000Hz. 6,833 dB, ; 2000 Hz. 7,167 dB;4000 Hz. 7,500 dB; datas and forehead; 250 Hz. 4,833 dB, 500 Hz.5,167 dB,1000 Hz.6 dB, 2000 Hz.6.333 dB, 4000 Hz. 6,667 dB datas were defined. Mastoid and forehead localized bone measurements about interaural attenuation from zero. Mastoid and forehead localized bone measurements about IA do not show significant differences.