Sakarya ili dış mekân süs bitkilerinde coccoidea (Hemiptera) türleri ve doğal düşmanlarının belirlenmesi
Determination of coccoidea (Hemiptera) species and their natural enemies in outdoor ornamental plants of Sakarya province
- Tez No: 620383
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVCAN ÖZTEMİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Coccoidea, Dış mekan süs bitkileri, Doğal düşman, Fauna, Sakarya, Coccoidea, Outdoor ornamental plants, Natural enemy, Fauna, Sakarya
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Çalışmada Türkiye'nin süs bitkileri üretiminde ikinci sırada yer alan Sakarya İlinin Arifiye, Sapanca ve Serdivan İlçelerinde dış mekân süs bitkilerinde Coccoidea üst familyasına ait türlerin ve doğal düşmanlarının tespiti amaçlanmış olup, 2018 yılında yürütülmüştür. Örneklemeler Nisan-Eylül ayları arasında yapılmıştır. Örneklemelerde farklı dış mekân süs bitkilerinde bulunan Coccoidea üst familyasına bağlı türler dikkatlice incelenmiş ve üzerinde bulunduğu yaprak, dal, gövde kesiti ile birlikte alınarak teşhis amacıyla laboratuvara getirilmiştir. Laboratuvarda stereoskobik mikroskop altında incelenen örnekler 25±1°C sıcaklık, %65±10 nem, 16 saat aydınlık ve 8 saat karanlık iklim odasında kültüre alınmıştır. Zararlılar üzerinde beslenen doğal düşmanlar kaydedilmiştir. Günlük kontroller yapılarak çıkışlar takip edilmiş ve türler belirlenmiştir. İnceleme sonucu elde edilen türler ve bulunduğu konukçular, Planococcus vovae (Nasonov) [konukçu bitki: Cupressocyparis leylandii (Jacks & Dallim) (Cupressaceae)], Unaspis euonymi (Comstock) [konukçu bitki: Euonymus japonicus Thunb. (Celastraceae)], Icerya purchasi (Maskell) [konukçu bitki: Pittosporum sp. (Pittosporaceae)], Parthenolecanium corni (Bouché) [konukçu bitki: Acer negundo L. (Aceraceae)], Pseudaulacaspis pentagona (Targioni-Tozzetti) [konukçu bitki: Morus platanifolia (Moraceae)], Diaspidiotus prunorum (Laing, 1931) [konukçu bitki: Hedera helix L. (Araliaceae)], Ceroplastes sinensis Del, Guercio, 1900 [konukçu bitki: Acer saccharum Marsh. (Aceraceae), Euonymus alatus (Thunb.) Siebold (Celastraceae)], Lepidosaphes ulmi (Linnaeus) [konukçu bitki: Euonymus japonicus Thunb. (Celastraceae)] olarak tespit edilmiştir. Doğal düşmanları olarak Adalia bipunctata (L.), Chilocorus bipustulatus (L.), Coccinella septempunctata (L.), Exochomus quadripustulatus (L.) (Coleoptera: Coccinellidae); Chrysoperla carnea (Neuroptera: Chrysopidae) ve Cybocephalus sp. (Coleoptera: Nitidulidae) saptanmıştır. Predatörler zararlı popülasyonunu baskı altında tutacak popülasyonda bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in Sapanca, Serdivan and Arifiye districts of Sakarya province to determine the species and natural enemies of Coccoidea superfamily found on outdoor ornamental plants which is the second in the production of ornamental plants of Turkey in 2018. Samples were conducted between April and September. In the samples, the species belonging to Coccoidea superfamily found in different outdoor ornamental plants were examined carefully and brought to the laboratory with leaves, branches and stem parts of plant. Samples examined under stereoscopic microscope in the laboratory and cultured in a climatic chamber with temperature 25 ± 1 ° C, humidity 65 ± 10%, 16 hours in the light and 8 hours in the dark. Natural enemies feeding on pests were recorded. The species with host plants were identified as Planococcus vovae (Nasonov) [host plant: Cupressocyparis leylandii (Jacks & Dallim) (Cupressaceae)], Unaspis euonymi (Comstock) [host plant: Euonymus japonicus Thunb. (Celastraceae)], Icerya purchasi (Maskell) [host plant: Pittosporum sp. (Pittosporaceae)], Parthenolecanium corni (Bouché) [host plant: Acer negundo L. (Aceraceae)], Pseudaulacaspis pentagona (Targioni-Tozzetti) [host plant: Morus platanifolia (Moraceae)], Diaspidiotus prunorum (Laing, 1931) [host plant: Hedera helix L. (Araliaceae)], Ceroplastes sinensis Del, Guercio, 1900 [host plant: Acer saccharum Marsh. (Aceraceae), Euonymus alatus (Thunb.) Siebold (Celastraceae)], Lepidosaphes ulmi (Linnaeus) [host plant: Euonymus japonicus Thunb. (Celastraceae)]. Natural enemies include Adalia bipunctata (L.), Chilocorus bipustulatus (L.), Coccinella septempunctata (L.), Exochomus quadripustulatus (L.) (Coleoptera: Coccinellidae); Chrysoperla carnea (Neuroptera: Chrysopidae) and Cybocephalus sp. (Coleoptera: Nitidulidae) were determined. Predators were not present in the population to suppress the pest population.