Türk grafik tasarımında resim ve fotoğraf ilişkisi
The relationship between picture and photo in turkish graphic design
  1. Tez No: 620420
  2. Yazar: FİLİZ KARAMAN NACAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN GANİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Resim, Grafik, Fotoğraf, Afiş, Türk Grafik Sanatı, Picture, Graphic, Photograph, Poster/Banner, Turkish Graphic Arts
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Sanat tarihi boyunca resim sanatı ile grafik sanatı birbiri ile bağlantılı bir şekilde var olmuş ve birbirini etkilemiştir. Grafik tasarım sanatı, önceleri resim sanatının içinde değerlendirilirken 19. yy sonu itibariyle ayrı bir sanat dalı olarak kabul edilmiştir. Teknolojik gelişmelere paralel olarak iletişim ve görselliğin önem kazanması grafik tasarım sanatının uygulama alanlarını da genişletmiştir. Bilimsel gelişmeler, baskı teknolojilerindeki gelişmeler ve yeniliklere ek olarak sanat dalı olarak fotoğrafın keşfi Resim, Grafik Tasarım ve Fotoğraf ilişkisini dönüştürerek etkilemiştir. 19.yüzyılın en önemli buluşlarından biri olan fotoğraf, insan yaşamını büyük ölçüde değiştiren icatlar arasında önemli bir yere sahiptir. Fotoğraf, icadının ilk yıllarında önceleri salt teknolojik bir araç olarak görülmüş, daha sonra toplumsal ve kültürel işlevlerinin yanında estetikle olan ilişkisi değerlendirilerek sanat dalı olarak kabul edilmiştir. 20. yy. başlarında Fütürizm, Dadaizm başta olmak üzere Modern Sanat akımları, fotoğraf ve grafik tasarımı kullanarak yapılan deneysel çalışmalarla Çağdaş Sanatta yeni görsel biçimleme olanaklarını genişletmişlerdir. Cumhuriyet sonrası sanayi ve ticaret alanındaki yenilikler ve gelişmeler Grafik tasarım ürünlerine ilgiyi de arttırmıştır. Türk Grafik Sanatının gelişmesinde tiyatro, sinema, yardım dernekleri gibi kurumların yaptırdığı Afişlerin yeri çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
The picture arts and graphic arts have been connected with each other and affected each other throughout the history of art. While the graphic design art has been assessing in the artpreviously, it has been recognized as a separate branch of art by the end of the 19th century. The increasing importance of visual communication has expanded the application areas of graphic design art in line with technological developments. The discovery of photography as art forms affected the relationship of the picture, graphic design and photographyin addition to the scientific developments, developments and innovations in printing technology. The photograph, one of the most important inventions of the 19th century,has an important place in human lifechanging inventions greatly. Firstly, the photo has been seen as a technological tool at the first years of technological innovation, and then it has been recognized as a branch of artto evaluating the social and cultural function in addition to the relationship between aesthetics. In the early 20th century, the modern art movements especially such as Futurism and Dadaism expand to new opportunities in contemporary visual art forms with experimental studies using photos and graphics design. The innovations and developments in the field of industry and trade after Republic has increased also interested in graphic design products. The location of the posters made by the institutions such as theater, cinema and charities are very importantin the development of Turkish graphic arts.