4g-5g uyumlu mobil sistemler için çok girişli ve çok çıkışlı anten tasarımı
multiple input and multiple output antenna design for 4g and 5g mobile systems
  1. Tez No: 620421
  2. Yazar: GÜLİZAR YARDIMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KORKUT YEĞİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mobil sistemler, 4G ve 5G uyumlu anten, Çok girişli ve çok çıkışlı anten, Yüksek bant genişliği, S Parametreleri, Anten kazancı, Yüksek anten verimi, Mobile systems, 4G and 5G compatible antenna, Multi-input and multi-output(MIMO) antenna, High bandwidth, S Parameters, Antenna gain, Antenna efficiency
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Günümüzde mobil platform sektöründe kullanıcı sayısının ve taleplerinin artmasıyla kullanıcılar daha fazla aktarım hızı ve daha güvenilir servislere ihtiyaç duymaktadır. İhtiyaç duyulan bant genişliklerinin ve veri transferinin artmasıyla hücresel ağ tarafında önce LTE (Long Term Evolution - LTE) ardından gelişmiş LTE (LTE Advanced - LTE-A) teknolojileri hayata geçirilmiştir. Şimdilerde ise beşinci nesil 5G (Fifth Generation - 5G) ile birlikte mevcut durumdaki teknolojilerden çok daha hızlı ve stabil bir veri akışı sağlanması amaçlanmaktadır. 5G teknolojisinin de mobil platformlara uygulanması planlanmasıyla bu alanda yaşanan gelişmeler piyasadaki mobil ürünlerin RF katlarının daha karmaşık hale gelmesine ve bant genişliğini en verimli kullanılacak yeni çözümler üretilmesine sebep olacaktır. Tez çalışması kapsamında Türkiye'de hayata geçmiş olan LTE teknolojisi ve geliştirilmekte olan 5G teknolojisi ile uyumlu hem dördüncü nesil 4G (Fourth Generation – 4G), hem de 5G orta frekans (3300 MHz – 3800 MHz) aralığını destekleyen geniş bantlı çoklu anten tasarlanmış ve tasarlanan antenlerin verimini arttırmaya yönelik yöntemler geliştirilmiştir. Mobil ürünlerde 4G ve 5G uyumlu çok girişli ve çok çıkışlı anten tasarımının gerçekleştirildiği tezde çok geniş bir frekans aralığında yayılım yapan ve akıllı telefon gibi küçük bir cihaza entegre olan antende, ihtiyaç duyulan yüksek bant genişliği maksimize edilmeye çalışılmıştır. Tez kapsamında sunulan en büyük yenilik mevcut haliyle mobil cihazlarda yaygın olarak kullanıcıya sunulan 2G (Second Generation – 2G) – 3G (Third Generation – 3G) ve 4G teknolojilerinin yanı sıra gelişmekte olan 5G teknolojisinin de hayatımıza mobil cihazlarla entegre olmasını sağlayabilmektir. Ayrıca tez çalışması, hem mevcut teknolojileri hem de 5G teknolojisini aynı sistemde destekleyecek kadar geniş bantlarda yayılım gösteren ana hücresel anten ve MIMO prensibi ile çalışarak aynı frekanslarda yayılım yapan ikincil anten tasarımı göz önüne alındığında, bu alanda şimdiye kadar yapılmış ilk ve tek tasarım niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Todays, with the increasing number of users and demands in the mobile platform industry, users need more transfer rates and more reliable services. In preference to the use of wireless devices at the same time and in a moving medium, they are designed to be portable and need long-lasting power supplies. For this reason, it is desirable that the elements used in the devices have low power consumption, are small in size and capable of meeting the need for high tape. Large bandwidth is always needed for faster and higher quality communication. LTE and LTE-Advanced technologies were introduced on the cellular network side with the increase in the required bandwidths and data transfer. Nowadays, with 5G, it is aimed to provide a much faster and stable data flow than the current technologies. In addition, due to the increase in the number of users, different frequency bands in the frequency spectrum are reserved for telecommunications. Developments in this area with the planning of the application of 5G technology to mobile platforms will make the RF layers of the mobile products in the market more complex and create new solutions that will use the bandwidth most efficiently. In this thesis study, compatible with LTE technology that actualized in Turkey and 5G technology that being developed, supports both 4G and 5G medium frequency (3300 MHz-3800 MHz) broadband multi-antenna is designed. Also the method for increasing the antenna range and efficiency of the designed x antenna are developed. In the thesis that compatible with 4G and 5G multi-input and multi-output antenna design is realized in mobile products, the required high bandwidth is tried to be maximized in antenna which is spread over a wide frequency range and integrated into a small device such as smart phone. The biggest innovation presented within the scope of the thesis is to enable the integration of the developing 5G technology with mobile devices in addition to the 2G - 3G and 4G technologies commonly offered to the user in mobile devices. In addition, the thesis study is the first and only design made in this field so far, considering the main cellular antenna and the secondary antenna that spreads at the same frequencies by working with the MIMO principle and working with broadbands that support both existing technologies and 5G technology in the same system.