Pvc profil sistemlerinin yaşam döngüsü çevresel sürdürülebilirliği
Life cycle environmental sustainability of pvc profiles
  1. Tez No: 620505
  2. Yazar: GÖKER BİÇERGİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURÇİN ATILGAN TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Döngüsü Analizi, Sürdürülebilirlik, Plastik, PVC, Çevresel Etki, Life Cycle Assessment, Sustainability, Plastic, PVC, Environmental Impact
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
İnsanların sağlıklı bir şekilde hayatlarını devam ettirebilmeleri için, ürün ve hizmetlerin gerçekleşmesi sürecinde doğal kaynaklar ve ekosistem üzerindeki etkileri en aza indirmek gerekmektedir. Hızla gelişmekte olan plastik sektörü sanayinin sürdürülebilirliğinin arttırılabilmesi için önemli bir etken durumundadır. PVC ilk keşfedilen ve günümüzde en yaygın kullanılan plastik türlerinden biridir. İnşaat, ulaşım, elektronik ve sağlık sektörü gibi birçok alanda kullanılmasına rağmen PVC malzemelerin çevresel etkileri günümüzde tam olarak bilinmemektedir. Bu çalışmanın amacı PVC'den üretilen pencere profilinin yaşam döngüsü boyutunda çevresel sürdürülebilirliğinin değerlendirilmesidir. Bu araştırmada çevresel etkilerin hesaplanması için 'Yaşam Döngüsü Analizi' metodu kullanılmıştır. Araştırmamız kapsamında yaşam döngüsü analizi ISO 14040 ve 14044 serisi standartlarına göre uygulanıp CCalC2 programı ile model oluşturulmuştur. PVC üretimi için belirlenen sistem sınırları; hammadde eldesi ve işlenmesi, hammadde nakliyesi ve üretim sürecidir. Çalışmanın fonksiyonel birimi 1 kg contalı PVC pencere profilidir. PVC üretim sistemi için analiz edilen çevresel etki kategorileri: asidifikasyon potansiyeli, ötrofikasyon potansiyeli, küresel ısınma potansiyeli, insan toksisitesi potansiyeli, ozon tabakası tükenmesi potansiyeli ve fotokimyasal duman oluşturma potansiyelidir. Hammadde ve enerji yoğun bir sistem olan PVC profil üretim süreci için iyileştirme modelleri oluşturulup plastik sektörünün çevresel sürdürülebilirliğinin arttırılması için PVC profil üreticilerine ve karar vericilere sonuç ve tavsiyeler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In order to survive in a healthy way, it is necessary to minimize the effects on natural resources and ecosystem during the realization of products and services. The rapidly developing plastics industry is one of the important factors for increasing the sustainability of the industry. PVC is one of the first plastics discovered, and is also one of the most extensively used today. Although used in many areas such as construction, transportation, electronics and healthcare, the environmental effects of PVC materials are not fully known today. The aim of this study is to assess the environmental sustainability of the PVC window profile using Life Cycle Assessment methodology. In our study, Life Cycle Assessment has been carried out following ISO 14040 and 14044 standardization and CCalC2 program has been used for the modelling. System boundaries for PVC production have been accepted as raw material extraction and processing, raw material transportation and PVC profile production. Functional unit for this study has been selected 1 kg PVC window profile including gasket. The environmental impact categories which are acidification potential, eutrophication potential, global warming potential, human toxicity potential, ozone depletion potential, and photochemical ozone creation potential have been analysed for 1 kg PVC window profile. Some alternative improvement models have been created for the PVC profile production, which is a raw material and energy intensive system. Hereby, results and recommendations provided to PVC profile producers and decision makers to increase the sustainability of the plastics industry.