Çocukluk çağı travmaları ile ruh sağlığı ilişkisinde ontolojik iyi-oluş düzeyinin aracılık etkisinin yapısal eşitlik modellemesi ile test edilmesi
Testing of the childhood trauma in correlation to mental health in terms of ontological well being by using structural equation model
  1. Tez No: 620522
  2. Yazar: ECE TOPAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: childhood trauma, ontological well being, life satisfaction depression, anxiety
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Çocukluk Çağı Travmaları İle Ruh Sağlığı İlişkisinde Ontolojik İyi-Oluş Düzeyinin Aracılık Etkisinin Yapısal Eşitlik Modellemesi İle Test Edilmesi Topal, Ece Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Tez Danışmanı: Doç. Dr. Ömer Faruk Şimşek Haziran, 2016- 88 sayfa Çocukların yetişkin bireyler tarafından bakıma ve korunmaya ihtiyaçları vardır. Bu korunma, çocuğa ebeveynleri tarafından veya kendisine bakım veren yetişkinler tarafından sağlanmaktadır. Çocuğun korunması ve bakımında kaza dışı zarar görmesi halinde yaşadığı travmatik durumların, ruh sağlığını olumsuz yönde etkilediği düşülmektedir ve literatürde bu etki üzerinde durularak araştırmalar yapılmaktadır. İstismar ve ihmali içeren çocukluk çağı travmalarının birçok psikopatoloji ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Travmaların psikopatoloji üzerindeki etkileri veya ilişkisi bilinmekte; ancak bu duruma aracılık eden değişkenlerin veya süreçlerin neler olabileceği tam olarak bilinememektedir. Ontolojik iyi oluş, kişinin yaşamını proje olarak değerlendirmesi olarak ele alınan iyi oluş teorisidir. Bireylerin ruh sağlıklarının da bu projenin pozitif/negatif duygusal ve bilişsel yapılanması ile ilişkili olduğu düşülmektedir. Bu sebeplerden hareket edilerek bu araştırmada çocukluk çağı travmaları ve ruh sağlığı ilişkisinde ontolojik iyi oluş düzeyinin aracılık edip etmediği yapısal eşitlik modeli ile incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi, 25-45 yaş arasında, çalışmaya gönüllü katılan 200 kişiden oluşmaktadır. Bireylerin çocukluk çağı travma, depresyon, anksiyete, yaşam doyumu ve ontolojik iyi oluş düzeyleri ölçülmüştür. Yapılan yapısal eşitlik modeli sonucunda; çocukluk çağı travmanın ruh sağlığı üzerinde etkisi olduğu, ayrıca ontolojik iyi oluş düzeylerinin çocukluk çağı travma ve ruh sağlığı ilişkisine aracılık ettiği/aracı bir rolünün olduğu bulunmuştur. Anahtar kelimeler; çocukluk çağı travma, ontolojik iyi oluş, yaşam doyumu, depresyon, anksiyete.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TESTİNG OF THE CHILDHOOD TRAUMA IN CORRELATION TO MENTAL HEALTH İN TERMS OF ONTOLOGİCAL WEL BEİNG BY USİNG STRUCTURAL EQUATİON MODEL Topal, Ece Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Tez Danışmanı: Doç. Dr. Ömer Faruk Şimşek June, 2016- 88 pages Children are in need of care and protection by adults. This protection is provided by the child's parents or caregivers. Mental health researchers belives that under the supervision of the parent or caregiver in case of non-accidental traumatic incidents child's mental health adversely affects by it and many literature focuses and researches the topic. Chilhood abuse and neglect are known to be associated with a psychopathology. The effects of trauma over psychopatholog and their correlation is known; however what are the variables and time course that mediate this process not exactly known. Ontological well being is a well formed theory that discusses the assessment of the person's life project. It it belive to be mental health of the individual is a part of this project interms of positive/negative emotions and cognitive restructuring. Therefore, in this study childhood traumas examined in correlation to mental health and its ontological level of well being by using structural equation model. Research sample consist of 200 people between the ages of 25-45, who participated voluntarily to the study. Individuals chilhood trauma, depression, anxiety, life satisfaction and well being of ontological levels measured. As a result of the structural equation modeling, childhood trauma has effects on mental health and ontological well being levels and mental health has a correletion and played an important result in chilhood trauma.