Direct conversion of alkyl levulinates from carbohydrates in the presence of deep eutectic solvents
Alkil levulinatların ötektik çözgenler varlığında karbonhidratlardan doğrudan dönüşümü
  1. Tez No: 620530
  2. Yazar: ILKIN ASLANLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT SERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: etil levulinat, metil levulinat, karbonhidratlar, ötektik çözgen, biyokütle, ethyl levulinate, methyl levulinate, carbohydrates, DES, biomass
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Biyokütle, sıvı yakıtların, değerli kimyasalların elde edilebildiği gezegende yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Biyoktüleler fosil yakıtlardan elde edilen kimyasal ürünlerin üretiminde kullanılabilmektedir. Son yıllarda, biyokütlelerden kimyasal ve katalitik süreçler yoluyla alkil levulinatların üretimi ile ilgili biyoenerjideki gelişim artan bir ilgi uyandırmıştır ve daha da geliştirilmesi için bazı çalışmalar devam etmektedir. Metil, etil ve butil levulinatlar gibi alkil levulinatlar, yüksek oranda reaktif kimyasallar olarak kabul edilir ve çeşitli alanlardaki çoklu uygulamaları ile popülerdir. Akaryakıtlar içerisine eklenen levulinik ester karışımları, yakıtların özelliklerinin önemli ölçüde iyileştiğini ve bunun sonucunda da belirli emisyonların belirgin şekilde azaldığını göstermiştir. Bu çevre dostu yakıt katkıları, levulinik asidin farklı alkollerle asidik özellikteki katalizörlü reaksiyonlarından üretilebilmektedirler. Metil ve etil levulinatların karbonhidratlardan doğrudan dönüşümü, konvansiyonel ve mikrodalga reaktörde oda sıcaklığında kolin klorür-oksalik asit (ChCl:Ox) ve kolin klorür-p-toluen sülfonik asit (ChCl:pTSA) katalizörleri gibi ötektik çözücüler varlığında gerçekleştirilmiştir. Maksimum ürün verimi elde etmek için farklı reaksiyon sıcaklıklarında (mikrodalga reaktörü için 100, 120, 130, 140, 150 °C ve konvansiyonel reaktör için 140, 150, 160, 170, 180 °C) ve değişen reaksiyon sürelerinde (mikrodalga için 5,10,15,20,25 dakika ve konvansiyonel için 20,30,40 dak.) çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Ayrıca farklı pH değerlerinde ve iki katalizörün etkisinin ürün oluşumuna etkileri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Biomass is the sole renewable energy source on the planet from which liquid petroleum, fine chemicals can be obtained, and it is capable of replacing traditional energy-based chemical products. Recently, improvement in bioenergy related to the production of alkyl levulinates from biomass through chemical and catalytic processes has aroused growing interest and some works are going on for its further development. Alkyl levulinates such as methyl, ethyl and butyl levulinates are considered highly reactive chemicals and they are popular with their multiple applications in various fields. Levulinic esters in mixture with commercial fuels have demonstrated that the properties of mixtures are considerably enhanced and as a result, particular emissions are remarkably reduced. These eco-friendly fuel additives can be produced from acid-catalyzed reactions of levulinic acid with different alcohols. Direct conversion of methyl and ethyl levulinates from carbohydrates using deep eutectic solvents such as room temperature ionic liquid choline chloride-oxalic acid (ChCl:Ox) and choline chloride-p-toluene sulfonic acid (ChCl:p-TSA) catalysts has been carried out in a conventional batch reactor as well as in microwave reactor. In order to attain maximum yield, reactions at different temperatures (100,120,130,140,150 oC for microwave reactor and 140,150,160, 170, 180 oC for conventional reactor), time ranges (5, 10,15,20,25 minutes for microwave and 20, 30, 40 minutes for conventional), catalysts and varying pH values were executed using two types of reactors (microwave and conventional).