Beypazarı (Çayırhan) linyitinden doğrudan katalitik hidrojenasyon ile jet yakıtı eldesi
Jet fuel production via direct catalytichydroliquefaction of Beypazarı (Çayırhan) lignite
  1. Tez No: 112426
  2. Yazar: ARİF HESENOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY ERBATUR, PROF. DR. SEMİH ESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kömür, yüksek kükürt, sıvı yakıt, jet yakıtı, ısıl kararlılık, coal, high sulfur, oil, jet fuel, thermal stability
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BEYPAZARI (ÇAYIRHAN) LİNYİTİNDEN DOĞRUDAN KATALİTİK HİDROJENASYON İLE JET YAKITI ELDESİ ARİF hesenov ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KİMYA ANA BİLİM DALI Danışman: Prof.Dr.Oktay Erbatur Yıl: 2001, Sayfa: 102 Jüri : Prof.Dr.Oktay Erbatur Prof.Dr.Mesut Anıl Doç.Dr.E. Sultan Giray Yüksek kükürtlü Çayırhan kömürü, tek basamaklı ve iki basamaklı katalitik doğrudan hidro sıvılaştırmaya tabi tutulmuştur. Sıvılaştırma deneyleri hidrojen gazı, katalizör olarak AHM, ATTM, AHM'nin Co veya Ni ile kombinasyonları ve diğer katalizör kombinasyonları, çözücülü - çözücüsüz ortamda gerçekleştirilmiştir. Sıvılaştırma ürünleri oil, asfalten ve preasfalten kesimlerine ayrıldıktan sonra, oil kesimi damıtılarak 135-244°C sıcaklık aralığındaki kesim ham jet yakıtı olarak ayrılmıştır. Oil kesimlerinin ve bunların jet yakıtı alt kesimlerinin analizleri ve ısıl kararlılık testleri, Çayırhan kömürü gibi yüksek kükürt içerikli kömürlerin yüksek ısıl kararlılığa sahip jet yakıtı üretimi için çok uygun olacağını göstermiştir. Kömür türevi ham jet yakıtı kesimi kimyasal bileşimi, petrol kökenli jet yakıtının bileşimi ile kıyaslanmıştır. Petrol kökenli jet yakıtında ağırlıklı olarak düz zincirli ve göreli olarak düşük molekül ağırlıklı alkanlar ve daha düşük miktarda hidroaromatikler, alisiklikler ve alkil aromatikler bulunurken, kömür türevi ham jet yakıtında ağırlıklı olarak alkil substitue benzen, fenol ve naftalinler ile göreli olarak daha az miktarda kısmen hi droj enlenmiş aromatikler (örnek: tetralin ve türevleri), düz ve dallanmış alkanların varlığı saptanmıştır. Yüksek kükürtlü kömürlere iki aşamalı katalitik hidro sıvılaştırmanın uygulanması ile yüksek nitelikte ve makul yüksekliklerde verimli jet yakıtlarının üretilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS JET FUEL PRODUCTION VIA DIRECT CATALYTIC HYDROLIQUEFACTION OF BEYPAZARI(ÇAYIRHAN) COAL ARİF HESENOV DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES Supervisor: Prof.Dr. Oktay Erbatur Year:2001, Pages: 102 Jury : Prof.Dr.Oktay Erbatur Prof. Dr. Mesut Anil Doç.Dr.E. Sultan Giray Çayırhan sub-bituminuous coal having a high sulphur content has been subjected to one- and two step direct catalytic hydroliquefaction. Liquefaction experiments were conducted by using hydrogen gas, AHM, ATTM and AHM combined with Co and Ni as catalyst and either with or without some solvents. Following separating the liquefaction products into oil, asphalten and preasphaltene, the oil fractions were distilled and the products boiling between 135-244°C were recovered as raw jet fuel. Analysis of oil fractions and of jet fuel sub-fractions and thermal stability tests have shown that a high sulphur coal tike Çayırhan coal was very suitable for production of jet fuel with high thermal stability. The chemical compositions of the coal derived raw jet fuel were compared with the composition of petroleum-derived jet fuel. It was determined that in petroleum-derived jet fuel, the main constituents were straight-chain and low molecular weight alkanes whereas in coal-derived raw jet fuel, the main constituents were alkyl substituted benzene, phenol and naphthalene derivatives and to a lesser degree, partially hydrogenated aromatics (e.g. tetralin and derivatives) and straight-chain and branched alkanes. It was concluded that by applying two-staged catalytic direct hydroliquefaction to high-sulfur coals, it would be possible to produce high-quality jet fuels with reasonably high conversion yields.