İşitme engelli bireylerde dil kullanımı ile depresyon arasındaki ilişkide saldırganlık eğiliminin etkisi: Bir yapısal eşitlik modellemesi çalışması
The impact of aggressive tendency between the usage of language and depression on deaf people: A study of structural equation modelling
- Tez No: 620716
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İşitme engelliler, Dil kullanımı, Depresyon, Saldırganlık, Deaf people, the usage of language, depression, aggressiveness
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
İşitme engelliler, engel grupları içerisinde dışarıdan bakıldığında ortopedik engelli, görme engelli ve zihinsel engelli diğer gruplara göre daha az dikkati çeken ve bu sebeple kısmen göz ardı edilmiş azınlık bir topluluk, bir toplumdur. Zannedilenin aksine diğer engel gruplarının yaşadığı fiziksel ve sosyal dezavantajlardan daha azını yaşamamaktadırlar. Literatüre bakıldığında işitme engellilere dair depresyon, anksiyete düzeyi, benlik saygısı, agresyon düzeyleri üzerinde bir çok çalışma olduğu görülmektedir. Ancak bu çalışmalarda işitme engelli olmanın, dile dair yaşantıların bu bireylerin benlikleri ve psikolojileri üzerinde nasıl tezahür ettiği ile ilgili bir çalışma bulunmamaktadır. Ancak işitme engellilerin dili kullanma düzeyleri ne olursa olsun (dudak okuyan, cihazla işiten, işaret dili kullanan) yaşadıkları psikolojik durumları üzerinde dil ve dile dair yaşantılarının etkili olduğu düşünülmektedir. Bu görüşten hareketle bu çalışmada işitme engelli bireylerde dil kullanımı ile depresyon arasındaki ilişkide saldırganlık eğiliminin etkisini yapısal eşitlik modellemesi ile incelenmiştir. Araştırma 18 – 65 yaş arası, 200 işitme engelli birey ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan yapısal eşitlik modellemesi sonucunda işitme engelliler psikolojisi üzerinde dil kullanımı, dile olan inançların düzeyinin etkili olduğu, dil kullanımı ve depresyon arasındaki ilişkiye ise saldırganlık eğiliminin aracılık ettiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Deaf people, in compare with the other disability groups such as orthopedic disabilities, blind people and mental disabilities; is less noticeable group and because of this deaf people are seen as an ignored minority. They live nearly same physical and social disadvantages that are experienced by other disability groups. By the checking of literature, it can be found may studies about deaf people's depression, level of anxiety, self esteem and level of aggression. But at these studies; it can not be found that what kind of effects come out for their personality and psychology because of being a deaf human. It is believed that different language levels of deaf people affect their psychologies divergently. As a result of this opinion at this study; the impact of aggressive tendencies between the usage of language and depression were examined by the using structural equation modelling on deaf people. Relevant research was made with 200 deaf people whom are between 18 and 50 years old. By the structural equation modelling, it can be said that the usage of language and the level of confidence to language affect their psychologies. In addition to this result, it has been found that the tendency of aggressiveness mediates the relationship between the usage of language and depression.