Sa'dî-yi Şîrâzî'nin farsça şiirlerindehükümdârlar ve devlet adamları
Governors and politics in the poems of Sa'dî-yi Şirazi
- Tez No: 620795
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASUMAN GÖKHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sa'dî-yi Şîrâzî, Hükümdarlar, Devlet Adamları, Sa'dî-yi Şîrâzî, Monarchs, Statesmen
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tezin amacı, Sa'dî-yi Şîrâzî'nin Farsça şiirlerinde yer alan hükümdarlar ve devlet adamlarının nasıl ele alındıklarını, hangi yönleri ile vurgulandıklarını beyitlerden örnekler vererek onlar hakkında kısa bilgiler vermektir. Bu devlet adamlarının yaşadıkları süreç içerisindeki yerleri, örnek teşkil eden davranışları ve Sa'dî tarafından nasıl aktarıldıkları hakkında detaylı bilgi vermeyi hedeflemekteyiz. Sa'dî-yi Şîrâzî'nin Farsça şiirlerinde geçen bu şahısları ele alırken Sa'dî-yi Şîrâzî'nin yaşadığı dönemin şartlarını da göz önünde bulunduracağız. Çalışmamızda; Sa'dî'nin külliyâtını ve içinde yer alan bölümleri bir bütün olarak ele aldık ve değerlendirdik. Temel amacımız; Moğol döneminin tarihsel sürecini ve Moğol dönemi Fars edebiyatını birbirinden ayırmadan Sa'dî-yi Şîrâzî'nin eserlerindeki bakış açısı ile siayasî ve askerî karakterleri değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to give brief information about the monarchs and statesmen in Sa'dî-yi Şîrâzî Farss Persian poems by giving examples from couplets about how they are handled and in which aspects they are emphasized. We aim to give detailed information about these statesmen's place in the process, their exemplary behaviors and how they are conveyed by Sadî. We will also consider the conditions of the period in which Sa'dî-yi Şîrâzî lived while discussing these individuals in the Persian poems of Sa'dî-yi Şîrâzî. In our study; We have evaluated and evaluated the complex of Sa'dî and its chapters as a whole. Our main purpose; To be able to evaluate the political and military characters with the perspective of the works of Sa -dî-yi Şîrâzî without separating the historical process of the Mongol period and Persian literature of the Mongol period.