Türkiye'de ve Çad'da orak hücre anemi tanısı olan çocukların ebeveynlerine yönelik hazırlanan non-farmakolojik yöntemler ile ilgili eğitim programının ağrıyı azaltmadaki etkisi
An educational programprepared for parents with children suffering from sickle cell anemia in both Chad and Turkey about the effects of using non-pharmacological methods of treatment in reducing pain
- Tez No: 620818
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: çocuk, hemşire, orak hücre anemisi, non-farmakolojik tedavi yöntemleri, child, nurse, sickle cell anemia, non-pharmacological methods of treatment
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Bu araştırma Orak Hücre Anemi tanısı olan çocukların ebeveynlerine yönelik uygulanan eğitim programının, ebeveynlerin bilgi düzeyine ve evde kullandıklarını non- farmakolojik yöntemlerle ağrı krizini azaltmaya etkisini değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Yöntem: Araştırmanın evrenini, Eylül 2015 -Temmuz 2016 tarihleri arasında Çad'daki hastaneler ve Türkiye'de bulunan üniversite hastanelerinde,2-18 yaş aralığındaki tüm orak hücre anemi tanısı olan çocukların ebeveynlerioluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini araştırmaya katılmayı kabul eden Türkiye'de 54, Çad'da 109 ebeveyn oluşturmuştur. Veriler araştırmacı tarafından yüz-yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Aile Tanıtım Formu, Ebeveyne Yönelik Ağrıda Kullanılacak Non-farmakolojik Tedaviler Bilgi Formu, Yüz İfadelerini Derecelendirme Ölçeği, Orak Hücre Anemi Tanısı Olan Çocuklarda Ağrı Krizinde Kullanılacak Non-farmakolojik Tedaviler Veri Formu, Orak Hücre Anemi Tanısı olan Çocuklarda Ağrı Krizini Önlemek İçin Kullanılan Non- farmakolojik Yöntemlere Yönelik Ebeveyn Eğitim Programı kullanılmıştır. Bulgular: Çad ve Türkiye'deki ebeveynlerin eğitim durumu, mesleği, hastalık durumu, yaşadığı yer, aile yapısı ve yaş ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır. Çad grubundaki ebeveynlerin % 100'ünün eğitim sonrası çocuğa resim yaptırmanın ve pozisyon değiştirmenin ağrıyı azaltmada etkili olduğunu bildikleri saptanmıştır. Türkiye grubundakilerin ise, %85.2'sinin eğitim sonrası çocuğa resim yaptırmanın ağrıdan uzaklaştırmak için etkili olduğunu bildikleri belirlenmiştir. Yüz İfadelerini Derecelendirme Ölçeğine göre, non-farmakolojik yöntem uygulanmadan önce ve sonrasında çocuklardaki ağrı derecesi ortalamasının Çad ve Türkiye grupları arasında önemli bir fark göstermediği bulunmuştur. Sonuç: Çad ve Türkiye'deki Orak Hücre Anemi tanısı olan çocukların ebeveynlerine yönelik hazırlanan eğitim programının, ebeveynlerin bilgi düzeyine ve evde kullandıkları non-farmakolojik yöntemlerle ağrı krizini azaltmada etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The study was prepared purposely to educate parents with children diagnosed of sickle cell anemia and it is aimed at assessing the level of knowledge of parents and the non-pharmacological methods used at home to relieve pain crisis. Method: The scope of the study covered periods between September 2015 and July 2016. It was carried out in Chad and in the University Hospitals in Turkey. The study was carried out with children diagnosed with sickle cell anemia who fell between the ages of 2-18. The study sample who agreed to participate in the study were made up of 54 parents from Turkey and 109 from Chad. The data acquired by the researcher were derived from face to face interviews. The methods used included; Family Identification Forms, Information Form containing non-pharmacological methods used by parents during pain crisis, Facial expressions rating scale, data sheets of non-pharmacological methods of relieving pain in children diagnosis with the disease and parent education program involving non-pharmacological methods used to prevent pain crisis in children diagnosis with the disease. Results: There was a significant statistical difference between the level of education of parent in Chad and Turkey, their profession, condition of the sickness, place of residence, family structure and average age difference. Among the parents in Chad it was discovered that 100% of parents confessed that making child do paintings and changing positions was effective in relaxing pain. 85% of the Turkish parents and onthe other hand reported that making the children do paintings was an effective method to relieve pain. According to the facial expressions rating scale, the non-pharmacological methods did not show a significant difference of the children's average degree of pain between the Chad and Turkey groups. Conclusion: It was discovered that in both Chad and Turkey. The education programs that was prepared for parents with children diagnosis with sickle cell anemia, the level of knowledge of parents and the non-pharmacological methods used at home were all effective in reducing and relieving pain during crisis.