Türk vergi sisteminin dönüşümü
The transformation of the Turkish tax system
- Tez No: 620819
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, İşletme, Public Administration, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Vergi Kavramı, Osmanlı Devleti, Türkiye Cumhuriyeti, The concept of Tax, The Ottoman Empire, The Republic of Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Evrensel bir kavram olan vergi, günümüze kadar birçok yönden değiĢime uğrasa da devletlerin kamu harcamalarını finanse etmek için baĢvurduğu en eski gelir kaynaklarından biri olmuĢtur. Kamu maliyesi açısından düĢünüldüğünde vergi, bir devletin ekonomisi için vazgeçilmez bir unsurdur. Kamu maliyesi ve devlet ekonomisi açısından önem arz eden bir konu olması, verginin her zaman basit, anlaĢılır, adaletli, çağa ayak uyduran yani sistemli bir yapıda olmasını gerektirmiĢtir. Bu çalıĢmanın amacı, köklü bir devlet geleneğine sahip olan Türk toplumunun geçmiĢten günümüze kadar olan süreçte vergi sisteminde nasıl bir dönüĢüm geçirdiğini incelemektir. Bu çalıĢma dört ana bölümden oluĢmaktadır. Ġlk bölümde vergi kavramının doğuĢu, vergi kavramı ve vergileme anlayıĢında yaĢanan geliĢmeler iktisat felsefesi açısında incelenerek, vergi kavramının dünyada tarihsel süreçte geçirdiği dönüĢüme yer verilmiĢ ve böylece vergi kavramının önemine vurgu yapılmıĢtır. Ġkinci bölümde ilk olarak eski Türklerde devlet anlayıĢına değinilmiĢ, daha sonra vergileme anlayıĢı Ġslamiyet öncesi ve sonrası olarak iki ana dönemde incelenmiĢtir. Üçüncü bölümde Osmanlı Devleti‟nde Vergi Sistemi ana baĢlığında vergi sisteminde meydana gelen dönüĢüm incelenmiĢtir. Bu bölümde vergi sistemi Tanzimat öncesi ve sonrası olmak üzere iki ana dönemde ele alınmıĢtır. Böylece Osmanlı Devleti‟nde meydana gelen dönüĢüm daha iyi ortaya konmuĢtur. Üçüncü bölümde Türk Vergi Sistemi ayrıntılı bir Ģekilde incelenmiĢtir. Dördüncü ve son bölümde Cumhuriyet Döneminde Vergi Sistemi ana baĢlığında vergi sistemindeki dönüĢüm incelenmiĢtir. Bu bölümde son yaĢanan geliĢmelerin vergi sistemi üzerindeki etkisi incelenmiĢtir. Bu çalıĢmada vergi sisteminde meydana gelen dönüĢümler saptanırken her dönemin özelliklerine dikkat edilmiĢ yani her bir dönem için devletin içinde bulunduğu iktisadi, sosyal, kültürel, siyasi, ekonomik, vb. birçok durum ayrıca incelenmiĢ ve açıklanmıĢtır. Böylece vergi sisteminin geçirmiĢ olduğu dönüĢümün altında yatan sebeplere ulaĢılmıĢtır. Sonuç kısmında elde edilen veriler ıĢığında Türk Vergi Sisteminde meydana gelen dönüĢümün altında iktisadi bir felsefe olup olmadığı konusunda bir yargıya varılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
Tax, which is a universal concept, has been one of the oldest sources of income, applied by states to finance public expenditures, although it has changed in many ways to this date. In terms of public finances, tax is an indispensable element for a state's economy. The importance of taxation for public finances and the state economy has always necessitated that tax is simple, understandable, just, and systematic. The aim of this study is to examine how the Turkish society, which has a deep-rooted state tradition, has undergone a transformation in the tax system from the past to the present. This study consists of four main sections. In the first part, the development of the concept of tax, the understanding of taxation and the developments in the concept of taxation are examined in terms of the economic philosophy and the transformation of the tax concept in the historical process in the world has been included and thus the importance of the concept of tax is emphasized. In the second part, first the concept of state was mentioned in the old Turks, then, the taxation concept was examined in two main periods as pre-Islamic and postIslamic. In the third part, the transformation in the tax system, under the title of tax system in the Ottoman Empire is examined. In this section, the tax system is discussed in two main periods before and after the Tanzimat. Thus, the transformation in the Ottoman Empire has been demonstrated better. In the third part, Turkish Tax System was examined in detail. In the fourth and last part, the tax system transformation in the title of tax system in the Republican Period was examined. In this section, the effects of the recent developments on the tax system were examined. In this study, the changes in the tax system were determined and attention was paid to the characteristics of each period; economic, social, cultural, political, economic, etc. many cases have also been examined and explained. Thus, the reasons underlying the transformation of the tax system have been reached. In the light of the data obtained in the conclusion section, a judgement has been reached whether there is an economic philosophy, in the transformation of the Turkish Tax System.