Leaching behavior of a low grade gold ore: A performance comparison of column and tank leaching
Düşük tenörlü altın cevherinin liç davranışı: Kolon ve tank liçinin performanslarının karşılaştırılması
- Tez No: 620862
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÇIRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Altın Cevheri, Kolon Liçi, Tank Liçi, NaCN, Ca(OH)₂, Verim, Gold Ore, Column Leaching, Tank Leaching, NaCN, Ca(OH)₂, Recovery
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Günümüzde, altın fiyatlarının artmasıyla, Türkiye'deki arama faaliyetleri artış göstermiştir. Bu artışa bağlı olarak, açılan altın madenlerinin sayısı gün geçtikçe artmış olup, altın üretimi büyük bir hız kazanmıştır. Bunların sonucu olarak da düşük tenörlü altın madenlerinin de işletilmeye başlanması gündeme gelmiştir. Düşük tenörlü veya yüksek tenörlü altın madenlerinin işletilebilmesi, birçok kimyasal prosesinin uygulanması ile mümkün olmaktadır. Bu çalışma Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinin Balıköy mevkiinden, örnekler alınarak yapılmıştır. İlk olarak mineralojiyi belirlemek amacıyla, numuneler mineralojik-petrografik analiz için, MTA laboratuvarlarına gönderilmiştir. Laboratuvar sonuçlarına göre, altının yoğun olarak bulunduğu tane boyut aralıkları -1000+500, -500+300 ve -212+106 mikron olarak tespit edilmiştir. Bölgeye ait olan düşük tenörlü altın rezervinin liç testlerindeki davranışlarını incelemek için, 2 farklı laboratuvar testi uygulanarak bunların karşılaştırılması yapılmıştır. Bu testler kolon ve tank liç testleri olup, farklı tane boyutları için incelemeler yapılmıştır. -20 mm ve -12,5 mm kırma tane boyutu için kolon testleri uygulanmış olup, -0,075 mm için tank liç testleri uygulanmıştır. Uygulanan liç testlerinde NaCN kullanılmış olup, pH düzenleyici olarak Ca(OH)₂ (sönmüş sanayi kireci) tercih edilmiştir. Farklı tane boyutlarında gerçekleştirilen testlerin sonucunda her iki kimyasal için, tüketim değerleri hesaplanmış olup, karşılaştırmaları yapılmıştır. Bu araştırma sonucunda düşük tenörlü altın cevheri için elde edilen altın kazanım oranları hesaplanmış olup, maksimum altın verimi -0,075 mm tane boyutunda gerçekleşmiştir. Yapılan bu araştırma sonucunda, düşük tenörlü cevher için, farklı testlerdeki liç davranışları incelenmiş ve uygulanacak altın kazanım prosesi için uygun yöntemler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, with the rise of gold prices, exploration activities in Turkey have increased. As a result of this increase, the number of gold mines opened has increased day by day, and gold production has gained a great speed. As a result of these, the start of the operation of low-grade gold mines has also come to the agenda. The operation of low-grade or high-grade gold mines is made possible by the application of many chemical processes. This study was conducted by taking samples from Balıköy area of Tavşanlı District of Kütahya. Firstly, samples were sent to MTA laboratories for mineralogical-petrographic analysis in order to determine mineralogy. According to the laboratory results, the particle size ranges of which gold is heavily present were determined as -1000+500, -500+300 and -212+106 µm. In order to study the behavior of low-grade gold reserves belonging to the region in leaching tests, 2 different laboratory tests were applied and these were compared. These tests were column and tank leaching tests and examinations were carried out for different particle sizes. Column tests were applied for -20 mm and -12.5 mm breaking particle size and tank leaching tests were applied for -0.075 mm. NaCN was used in the leaching tests and Ca(OH)₂ (slaked lime) was preferred as the pH regulator. As a result of tests performed in different particle sizes, consumption values for both chemicals were calculated and comparisons were made. As a result of this research, gold recovery rates for low-grade gold ore were calculated and the maximum gold yield was realized at a particle size of -0.075 mm. As a result of this research, leaching behavior in different tests for low-grade ore was examined and appropriate methods were proposed for the gold acquisition process to be applied.