Örgütsel sessizlik ve örgütsel bağlılık sigorta sektörüne çalışanları üzerine bir araştırma
An empirical study on determining the relationship between organizational commitment and organizational silence
- Tez No: 620898
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN VARDARLIER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, İşletme, Insurance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Sessizlik, Sigorta Sektörü, Organizational Commitment, Organizational Silence, Insurance Sector
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada iş görenlerin örgütsel sessizlik ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda, ilgili araştırma İstanbul'da sigorta sektöründe faaliyet gösteren ve hızla büyüyen bir şirkette görev yapan 416 çalışan üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada ilk önce geniş bir literatür taraması yapılarak örgütsel bağlılık ve örgütsel sessizlik kavramları teorik çerçevede sunulmuştur. Bu bölümlerde, kavramların tanımı, boyutları, etkileyen faktörler ve sonuçları anlatılmıştır. Örgütsel sessizlik ve örgütsel bağlılık boyutları da ele alınarak incelenmiştir. Çalışmada, örgütsel bağlılığı ölçmek için; Wasti ve Can'ın Türkçeye çevirip uyarlamasını yaptığı Meyer ve Allen'in örgütsel bağlılık ölçeği ve örgütsel sessizliği ölçmek için ise Dyne, Ang ve Botero (2003) tarafından geliştirilen örgütsel sessizlik ölçeği kullanılmıştır. Analizler sonucunda veriler değerlendirilerek örgütsel sessizlik ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki açıklanmaya çalışılmıştır. Örgütsel bağlılığın alt boyutlarında olan devam bağlılığı, normatif ve duygusal bağlılık arasından sadece devam bağlılığı ve duygusal bağlılığın kabullenici sessizlik üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the relationship between organizational silence and organizational commitment of the employees. In this context, the related research was carried out on 416 employees operating in the insurance sector in Istanbul and working in a rapidly growing company. In the study, firstly, a wide literature review was made and the concepts of organizational commitment and organizational silence were presented within the theoretical framework. In these sections, the definition of concepts, dimensions, affecting factors and their results are explained. Organizational silence and organizational commitment dimensions were also examined. In the study, to measure organizational commitment; The scale of organizational commitment by Meyer and Allen, which Wasti and Can translated into Turkish and adapted, and the organizational silence scale developed by Dyne, Ang and Botero (2003) was used to measure organizational silence. As a result of the analyzes, the relationship between organizational silence and organizational commitment was tried to be explained. Among the sub-dimensions of organizational commitment, continuing commitment, normative and emotional commitment, only continuing commitment and emotional commitment have a significant effect on accepting silence.