Z kuşağındaki bireylerin kişilik özelliklerinin paternalist liderlik algısına etkisinde örgüt kültürünün düzenleyici rolü
The moderating role of organizational culture in the effect of personality traits of individuals in generation Z on paternalistic leadership perception
- Tez No: 620904
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY İLHAN NAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Paternalist liderlik, Z Kuşağı, Kişilik, Örgüt Kültürü, Paternalistic Leadership, Generation Z, Personality, Organizational Culture
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amaçlarından biri Z Kuşağındaki bireylerin kişilik özelliklerinin paternalist liderlik algısına etkisini araştırmaktır. Diğer amacı ise bu ilişkide örgüt kültürünün düzenleyici rolünü araştırmaktır. Çalışma, turizm sektöründe çalışan Z Kuşağı üyelerinden alınan verilerden oluşmaktadır. Çalışmaya otellerde çalışmış veya staj yapmış dört farklı eğitim kurumu (iki üniversite ve iki lise) öğrencileri ve bir beş yıldızlı otel çalışanları dâhil edilmiştir. Araştırmanın örneklemini 386 Z Kuşağı üyesi oluşturmaktadır. Araştırmada elde edilen veri anket yöntemi ile toplanmıştır. Elde edilen verilerin incelenmesi için korelasyon ve regresyon analizlerinden faydalanılmıştır. Korelasyon analizi sonuçlarına göre, kişilik özelliklerinden dışa dönüklük, sorumluluk ve deneyime açıklık ile paternalist liderlik arasında anlamlı ve aynı yönde ilişki mevcuttur. Örgüt kültürü boyutlarından bireycilik-ortaklaşa davranışçılık boyutunun dışa dönüklük, sorumluluk, deneyime açıklık ve paternalist liderlik ile aynı yönlü ilişkisi mevcuttur. Örgüt kültürü boyutlarından belirsizlikten kaçınma boyutu ile sorumluluk, deneyime açıklık ve paternalist liderlik arasında aynı yönlü bir ilişki mevcuttur. Regresyon analizi sonuçlarına göre, Z Kuşağınındaki bireylerin kişilik özelliklerinden dışa dönüklük, sorumluluk ve deneyime açıklık boyutları paternalist liderlik algısını aynı yönde etkilemektedir. Bu ilişkide örgüt kültürünün düzenleyici etkisi kişilik özelliklerinden sadece sorumluluk boyutu ile etkileşime girdiğinde anlamlı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate personality traits of generation Z according to paternalistic leadership perception. The other aim is to investigate the moderating role of organizational culture in this relationship. The study consists of data obtained from Generation Z member working in tourism sector. The study included four different educational institution students (two universities and two high schools) and one five-star hotel staff who worked in hotels or did internships. The sample of the study consists of 386 Z generation members. The data obtained in the study were collected by questionnaire method. Correlation and regression analyzes were used to analyze the data obtained. According to the results of correlation analysis, there is a significant and similar relationship between extraversion, responsibility and openness to experience and paternalistic leadership. Among the organizational culture dimensions, the dimension of individualism-collective behaviorism has a same direction with extraversion, responsibility, openness to experience and paternalistic leadership. There is a relationship in the same direction between avoidance of uncertainty dimension of organizational culture and responsibility, openness to experience and paternalistic leadership. According to the results of regression analysis, extraversion, responsibility and openness to experience from the personality traits of Generation Z affect paternalistic leadership perception in the same direction. In this relationship, the moderating effect of organizational culture is significant only when it interacts with responsibility dimension from personality traits.