Oya Baydar'ın romanlarında sosyal konular
Social issues in Oya Baydar's novels
- Tez No: 620911
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÜSTÜNOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Oya Baydar, sosyal konular, toplumsal olaylar, kadın, aile, Oya Baydar, social issues, social events, women, family
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
Oya Baydar yakın tarihte Türkiye'de yaşanan sosyal ve siyasal olayları romanlarında ele almıştır. Yazarlığının yanı sıra sosyolog da olan Oya Baydar, toplumsal yaşantılardan en çok beslenen yazarlarımızdan biridir. Bu çalışmada, Oya Baydar'ın Hiçbiryer'e Dönüş, Kedi Mektupları, Sıcak Külleri Kaldı, Erguvan Kapısı, Kayıp Söz, Çöplüğün Generali, O Muhteşem Hayatınız ve Yolun Sonundaki Ev romanlarında toplumdaki sosyal konular maddeler halinde incelenmiştir. Bu incelemeler doğrultusunda Oya Baydar'ın sanat anlayışı ve toplumun romanlara yansıması üzerine çıkarımlar yapılmıştır. Tezin giriş bölümünde edebiyat sosyolojisi üzerine açıklamalar yapılmıştır. Birinci bölümde yazarın hayatına edebi kişiliğine, eserlerine kısaca değinilmiştir. İkinci bölümde yazarın romanlarının olay örgüsü incelenmiştir. Üçüncü bölümde romanlarda dikkat çeken, tekrar eden sosyal konular maddeler halinde tahlil edilmiştir. Çalışma, incelenen romanların genel bir değerlendirmesinin yapıldığı sonuç ve kaynakça bölümleri ile bitirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Oya Baydar, social and political events in recent history that took place in Turkey, has addressed in his novels. Oya Baydar, who is also a sociologist as well as a writer, is one of the most dedicated writers in social life. In this study, Oya Baydar 's Hiçbiryer'e Dönüş, Kedi Mektupları, Sıcak Külleri Kaldı, Erguvan Kapısı, Kayıp Söz, Çöplüğün Generali, O Muhteşem Hayatınız and Yolun Sonundaki Ev, social issues in the society have been estipulated in terms of the items. In the light of these studies, inferences were made on Oya Baydar's understanding of art and the reflection of society on novels. In the introduction part of the thesis, explanations on sociology of literature have been made. In the first chapter, the life of the author, his literary personality and his works are briefly mentioned. In the second chapter, the plot of the novels of the author is examined. In the third chapter, the social issues that are remarkable and repeated in the novels are analyzed in terms of articles. The study was completed with the results and bibliography sections.