İşveren markasının kişi-örgüt uyumuna etkisi: İlaç sektöründe bir araştırma
The effect of employer branding on person–organization fit: A research in pharmaceuticals sector
- Tez No: 620952
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İRGE ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşveren Markası, Fayda Değeri, Ekonomik Değer, Sosyal Değer, Gelişim Değeri, Başvuru Değeri, Kişi–Örgüt Uyumu, İlaç Sektörü, Employer Branding, Interest Value, Economic Value, Social Value, Development Value, Application Value, Person-Organization Fit, Pharmaceutical Sector
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüzün rekabet ortamında, örgütlerin, nitelikli insan kaynağını istihdam etme ihtiyacı daha da artmaktadır. Rakiplerinden üstün hale gelmek isteyen işletmeler; hem nitelikli çalışanı elinde tutma hem de yetenekli çalışanları örgüte çekme niyetindedirler. Bu doğrultuda bir çözüm önerisi olarak, psikolojik, ekonomik ve fonksiyonel faydalar bütünü olarak tanımlanan işveren markası öne çıkmaktadır. Örgütlerin işveren markası uygulamalarını başarılı şekilde hayata geçirmeleri halinde çalışanların kişi-örgüt uyumlarının da gelişmesi söz konusu olabilecektir. Bu nedenle bu çalışma, işveren markasının kişi-örgüt uyumu üzerine etkisinin incelenmesine odaklanmıştır. Katılımcıların demografik özellikleri itibariyle işveren markası algılarının farklılıklarının tespit edilmesi de çalışmanın bir diğer amacıdır. Çalışma, ISO500 listesinde yer alan beş büyük ilaç firmasında çalışan 372 kişilik bir örnekleme uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, işveren markasının alt boyutlarından yalnızca fayda değerinin kişi-örgüt uyumuna olumlu etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, demografik özelliklere göre işveren markasının alt boyutlarına göre farklılıklar değerlendirildiğinde, sadece işveren markasının sosyal değer boyutuna göre demografik özellikler bakımından farklılık bulunmamaktadır. İşveren markasının ekonomik değer boyutunun cinsiyet, yaş ve öğrenim durumuna göre; fayda değeri ile başvuru değerinin medeni duruma göre ve gelişim değerinin ise cinsiyete göre farklılık gösterdiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizations' needs of recruiting qualified human resources, is increasing in today's competitive environment. Companies, that desire to be superior then their competitors, intend to retain both qualified employees and attract talents to their organization. As a solution in this direction, the phenomenon of employer branding, which is defined as, the whole of psychological, economic and functional benefits, comes to the fore. If organizations successfully implement employer branding applications, it will also be possible to improve the perception of employees' person-organization fit. In accordance, this study focuses on the effect of employer branding on person-organization fit. Another aim of the study is to identify differences of participants' employer branding perceptions, according to demographic variables. The study was applied to a sample of 372 people working in five major pharmaceutical companies listed in ISO500. It is determined according to the research findings that, only interest value dimension of employer branding has a positive effect on person-organization fit. Moreover, when the differences of dimensions of employer branding is evaluated according to demographic variables, there exists no difference only for social value dimension of employer branding. It is found out that economic value dimension of employer branding differs according to gender, age and education; interest value and application value differs according to marital status; and development value differs according to gender.