Zâhid Bin Muhammed'in Kitâb-ı Şem'î ve Sürûrî 'Alâ Dîvân-ı Hâfız adlı eseri (150a-175b inceleme-metin)
Zahid Bin Muhammad's Kitab-ı Şem'i and Sururi 'Ala Diwan-ı Hafız's work (Analysis between 150a-175b-text)
  1. Tez No: 620957
  2. Yazar: ŞEYHMUS MUNGAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRULLAH YAKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hâfız, Şerh, Sürûrî, Şem'î, Zâhid bin Muhammed, Mürettip, Hafiz, commentary, Shamʿi, Sururi, Zahid bin Muhammad, Typesetter
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
Fars edebiyatının meşhur şairi Hâfız-ı Şirâzî'nin Dîvân'ı Osmanlı devrinde yoğun bir ilgi görmüş ve Türk edebiyatını da oldukça fazla etkilemiştir. Bu ilginin neticesinde Hâfız Dîvânı'na pek çok şerh yazılmıştır. Bu şerhlerin başında Sürûrî, Şem'î, Sûdî ve Konevî gibi şarihlerin yazdığı şerhler gelmektedir. Zâhid bin Muhammed ise Şem'î ve Sürûrî'nin yapmış olduğu şerhleri bir araya getiren bir mürettiptir. Çalışmamızda Zâhid bin Muhammed tarafından tertip edilen metnin 150a-175b varakları arası transkribe edilerek incelemesi yapılmıştır. Eserin bilinen tek nüshası Süleymaniye Kütüphanesi Nuruosmaniye 3962 numarada kayıtlı bulunmaktadır. Bu çalışmanın esas amacı Sürûrî ve Şem'î tarafından yazılmış şerhlerin Zâhid bin Muhammed tarafından bir araya getirilen metni neşr etmek ve incelemektir. İncelemede Zâhid bin Muhammed'in tertip ettiği metin ile Sürûrî ve Şem'î şerhlerinin karşılaştırılması yapılmış, metindeki referans olarak kullanılan âyet, hadîs, kelâm-ı kibâr, Türkçe, Farsça ve Arapça şevâhid beyitleri tespit edilmiştir. Eser üzerindeki inceleme metnin bütününü değil, neşri yapılan kısmı kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
The famous poet of Persian literature, Hafız-ı Şirazi's Diwan shows a great interest in the Ottoman period and affect Turkish literature quite a lot. As a result of this interaction, many commentaries were written to Hafız's Diwan. Remarkable commentaries were written by poets such as Şemʿi, Süruri, Sudi and Konevi. On the other hand, Zahid bin Muhammed is the compositor of commentaries made by Şemʿi and Süruri. In this thesis, the commentaries of Şemʿi and Süruri's on Hafız-ı Şiraz's Diwan's text was analyzed in transcriptional form between 150a-175b. The only known copy of this text is registered at Suleymaniye Library Nuruosmaniye 3962. The main purpose of this study is publish and analyze the text of the annotations written by Sürûrî and Şem'î brought together by Zâhid bin Muhammed. In the examination, the text prepared by Zâhid bin Muhammed was compared with the annotations of Sürûrî and Şem'î's, verses, hadiths, kalam-ı kibâr, Turkish, Persian and Arabic şevahid couplets used as reference in the text were determined. The review on the work does not cover the entire text, but the part that is published.