Oylum Höyük IVA evresi boyalı seramiği
The painted ceramic from Oylum Hoyuk in the IVA phase
- Tez No: 620994
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE TUBA ÖKSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Oylum Höyük, Geç Demir Çağı, Boyalı Seramik, Orta Fırat Havzası, Kuzey Suriye
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 276
Özet
Kilis ili, Oylum Mahallesi sınırları içerisinde yer alan, 1988 yılında Prof. Doç. Dr. Engin ÖZGEN başkanlığında başlatılan kazı çalışmaları, 2012 yılından itibaren Prof. Doç. Dr. Atilla ENGİN başkanlığında günümüzde de devam etmektedir. Yüksek Lisans tezi kapsamında, Oylum Höyük'ün kuzeydoğu yamacı ile kuzeybatı yükseltisi üzerinde yapılan kazı çalışmalarında açığa çıkarılan Geç Demir Çağı boyalı seramik grubu örnekleri yakın ve uzakçevre bölgeleri ile karşılaştırılması değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeye göre Oylum Höyük Geç Demir Çağı boyalı seramik grupları, dönem içerisinde çok yaygın kullanılmamakla birlikte, seramik türleri, üretim teknikleri ve kap biçimleri açısından, başta Güneydoğu Anadolu Bölgesi olmak üzere, Kuzey Suriye, Amik Ovası, Kilikya Ovası, Orta Anadolu-Kızılırmak Havzası ve Yukarı Fırat ile yoğun ilişkilerin bulunduğunu ortaya koymaktadır. Bu boyalı seramik grubu, açık zemin üzerinde koyu renkte, daha az sayıda ise hamur ile aynı renk krem astar üzerine kırmızı, kahverengi, kızıl-kahve renkte, çoğunlukla geometrik boya bezeme kullanımı tercih edilmiş olmasının yanı sıra yoğun olarak dalga, zik zak, ağ motifi ve çeşitli bezemelerin uygulandığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The excavations, located within the boundaries of Oylum District Kilis province, started under the chairmanship of Prof. Dr. Engin ÖZGEN in 1988, nowadays continues under the chairmanship of Prof. Dr. Atilla ENGIN 2012. Within the scope of the Master's thesis, the comparison of the Late Iron Age painted pottery group unearthed during the excavations carried out on the northeastern slope and the northwest elevation of Oylum Höyük was evaluated with the near and far surrounding regions. According to this assessment, Oylum Höyük IVa painted ceramic groups were not widely used during the period. In terms of the similarity of the ceramics forms and production techniques of ceramics, it is revealed that they have an intense relationship with the surrounding regions and that there are in twenty-nine archaeological sites in total. Red, brown, black, reddish-brown decorations are applied to the majority of the painted ceramic group in the study. A small number of uncoated specimens have been identified. The majority of the decoration group consists of strip paint decoration. As second another group preferred is geometric paint decoration. In addition, wave, zigzag, network motif, animal motif and various decorations are applied. Keys Words: Oylum Höyük, Late Iron Age, Painted Ceramics, the Middle Euphrates basin, Northern Syria