20. yüzyıl Arap milliyetçiliği: Suriye Baas Partisi örneği
20. century of Arap nationalism: The example of the Syrian Baath Party
- Tez No: 621029
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TACETTİN GÖKHAN ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Arap Milliyetçiliği, Suriye, Baas Partisi, Sosyalizm, Liberalizm, Arab Nationalism, Syria, Baath Party, Socialism, Liberalism
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Türkiye'de uluslararası ilişkiler literatüründe Ortadoğu ile ilgili çalışmalar son yıllarda büyük artış göstermiştir. Bu gelişmede kuskusuz Suriye'de savaş ve sonrasında ortaya çıkan gelişmeler ile Büyük Ortadoğu projesi gibi olgularla birlikte Türk dış politikasının gündeminde Ortadoğu'nun giderek daha fazla yer alması da etkili olmuştur. Bu çalışmada son dönem literatürüne hâkim olan anlayışın aksine güncel olmayan bir konu incelenecek olup Türkiye'nin bölge ile olan ilişkileri yerine Milliyetçilik olgusu Baas Partisi çerçevesinde ele alınacaktır. Baas Partisi gibi II. Dünya Savaşı sonrası Ortadoğu politikasına damga vuran büyük bir olgunun ele alınması çalışmanın Arap orta doğusunun 20. Yüzyıldan bu yana yaşadığı serüvenin en önemli boyutlarının çoğunu anlamamızı sağlayacaktır. Bu çalışma, giriş ve sonuç bölümleri dışında üç ana bölümden oluşacaktır. Birinci bölümde milliyetçilik kavramıyla ilgili teorik tartışmalar irdelenirken, ikinci bölümde ise Baas Partisinin kuruluşu ve gelişimi analiz edilecektir. Üçüncü bölümde ise Baas Partisinin iktidar mücadelesi esas olarak Suriye üzerinden ele alınacaktır. Dolayısıyla bu çalışmada özelde Arap milliyetçiliğinin genelde Baas Partisinin siyasal ve sosyal gelişim süreci açıklanmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Studies on the Middle East in the literature of international relations in Turkey have increased greatly in recent years. Undoubtedly, the fact that the Middle East is increasingly taking part in the agenda of Turkish foreign policy, along with the events that emerged in Syria after the war and tha Great Middle East Project, have been effective inthis devolopment. In this study, contrary to the understanding that prevailed in the recent literature, an outdated issue will be examined and the phenomenon of nationalism will be discussed within the framework of the Baath Party instead of Turkye's relations East policy after World War II, will allow us to understan many of the most important aspects of the Arab Middle East's adventure since the 20th century. This study will consist of three main chapter except the introduction and conclusion chapters. In the first chapter, theoretical discussions on the concept of nationalism will be examined, while in the second chapter, the establishment and devolopment of the Baath Party will be analyzed. In the third chapter, the Baaty Party's struggle for power will be discussed mainly through Syria. Therefore, in this study, the political and social devolopment process of Arap nationalsim in particular and Baath Party in general will be explained.