Hizmetkar liderlik tarzının örgütsel bağlılık ve adalet algısına etkileri
The effect of service leadership style on organizational commitment and justice perception
  1. Tez No: 621028
  2. Yazar: ÖZGENUR TAŞ ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEM KARABAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmetkar Liderlik, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Adalet, Servant Leadership, Organizational Commitment, Organizational Justice
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmanın amacı hizmetkar liderlik tarzının, örgütsel bağlılık ve örgütsel adalet üzerindeki etkisinin tespit edilmesidir. Araştırmanın evrenini İstanbul İli'nde sigortacılık sektöründe çalışanlar oluşturmaktadır. Araştırmada 410 katılımcıya ulaşılmıştır. Veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Anket formları demografik özelliklere yönelik sorulardan, Hizmetkar Liderlik Ölçeği, Örgütsel Bağlılık Ölçeği, Örgütsel Adalet Ölçeğin' den meydana gelmektedir. Araştırmanın veri analizi SPSS 22 paket programında yapılmıştır. Araştırma sonuçları genel olarak değerlendirildiğinde, hizmetkar liderlik davranışının kısmen örgütsel bağlılık üzerinde pozitif yönde etkili olduğu belirlenmişken, hizmetkar liderlik davranışının kısmen örgütsel adalet algısı üzerinde hem pozitif hem de negatif yönde etkili olduğu belirlenmiştir. Bununla beraber tüm alt boyutlar değerlendirildiğinde özellikle sorumlu yöneticilik alt boyutunun hem örgütsel bağlılık hem de örgütsel adalet algılarını olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Hizmetkar liderin sorumlu yöneticilik davranışları, çalışanların genel olarak örgüte yönelik tutum ve davranışlarını olumlu yönde desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of servant leadership style on organizational commitment and organizational justice. The population of the research consists of the employees in the insurance sector in Istanbul. 410 participants were reached in the study. A questionnaire was used as a data collection tool. The questionnaire forms consist of questions related to demographic characteristics, Servant Leadership Scale, Organizational Commitment Scale, Organizational Justice Scale. The data analysis of the study was carried out in SPSS 22 package program. When the results of the research were evaluated in general, it was determined that the servant leadership behavior had a positive effect on organizational commitment, while the servant leadership behavior had a positive and negative effect on organizational justice perception. However, when all sub-dimensions were evaluated, it was found that the responsible manager sub-dimension positively affected both organizational commitment and organizational justice perceptions. Responsible managerial behavior of the servant leader positively supports the attitudes and behaviors of the employees towards the organization in general.