Haluk Nurbaki hayatı, eserleri ve tasavvuf anlayışı
The life and thoughts on sufistic wiews of Haluk Nurbaki
- Tez No: 621036
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖNCEL DEMİRDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Haluk Nurbaki, Tasavvuf, 20. Yüzyıl, Onkolog, Doktor, İlim Adamı, Milletvekili, Haluk Nurbaki, Sufism, 20th Century, Oncologist, Doctor, Scientist, Member of Parliament
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
Bu çalışmamızda 20. yüzyıl mutasavvıflarından Haluk Nurbaki'nin hayatı, eserleri ve tasavvuf anlayışı ele alınmıştır. Tezimiz iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Haluk Nurbaki'nin hayatı, manevi şahsiyeti, sosyal hayatla ilgili görüşleri ve eserleri ele alınmıştır. İkinci bölümde ise müellifin eserlerinde yer alan kavramlar üzerinden tasavvuf anlayışı anlatılmıştır. Konular Kur'an ve hadis ışığında ele alınarak açıklanmış ve ilk dönem mutasavvıfların görüşlerine de yer verilmiştir. Araştırmanın sonuç kısmında ise; Haluk Nurbaki'nin hayatı, kişiliği, eserleri ve tasavvuf anlayışı hakkında genel bir değerlendirme yapılmıştır. Tezin sonunda bulunan ekler bölümünde ise Haluk Nurbaki'nin evlatları ve talebeleri ile yaptığımız röportajlara yer verilmiştir. Ayrıca kendisine ait birkaç fotoğraf, hakkında çıkan gazete haberi, Afyonkarahisar'da bulunan kabri ve mürşidi Faik Saraç'ın İstanbul Çengelköy'de bulunan kabrinin fotoğrafları yer almaktadır. 2 Şubat 1924'te Nevşehir'in Nar Kasabasında dünyaya gelen Nurbaki, 2 Haziran 1997 tarihinde İstanbul'da vefat etmiş ve Afyonkarahisar'da bulunan aile kabristanına defnedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the life of Haluk Nurbaki, one of the Sufis of the 20th century, his works and his understanding of Sufism were discussed. Thesis consists of two parts. In the first chapter, the life of Haluk Nurbaki, his spiritual personality, his views on social life and his works are examined. In the second part, the notion of Sufism is explained through the concepts in the author's works. The themes were discussed in the light of the Qur'an and the hadith, and the views of the early-period Sufis were also included. In the conclusion; A general assessment was delivered on Haluk Nurbaki's life, personality, works and understanding of Sufism. In the annexes at the end of the thesis, interviews with Haluk Nurbaki's sons and students are integrated. Some photographs of Dr. Nurbaki, the newspaper report about him, his grave in Afyonkarahisar and photographs of his master Faik Saraç's grave in Çengelköy, Istanbul are incorporated. Nurbaki was born on February 2, 1924 in the Nar district of Nevşehir. He passed away on June 2, 1997 in Istanbul and was buried in the family cemetery in Afyonkarahisar.