Aydın ili ve ilçeleri halkevleri faaliyetleri
Aydin province and districts community home activites
- Tez No: 621047
- Danışmanlar: PROF. DR. S. ESİN DERİNSU DAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Aydın, Halkevi, Eğitim, Cumhuriyet Halk Partisi, Aydın, People's Houses, Education, Cumhuriyet Halk Partisi
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Halkevleri, Cumhuriyet döneminde gerçekleştirilen inkılâpların halka öğretilmesinde öncülük eden kurumlarından biridir. Halkevleri öncesinde, kültürel alanda faaliyet yürüten Türk Ocakları vardı. Türk Ocakları inkılâpları desteklemesine karşılık, yeni rejim ile fikirsel ayrılık yaşamaktadır. 1930 yılına gelindiğinde, Mustafa Kemal Atatürk yeni kurulan rejime tehlikeye sebep olacak olan bütün kurumları ve fikirleri kendi ortadan kaldırmaktadır. Türk Ocaklarını da 1931 yılında Cumhuriyet Halk Fırkası kültür koluna bağladı. Türk Ocaklarından sonra yeni rejimin ideolojisine sahip kurumların kurulabilmesi yoluna gidildi. Dönemi itibariyle dünyadaki halk eğitimine dayalı eğitim kurumları incelendi. Yapılan çalışmalar sonucunda Halkevlerinin kurulmasına karar verildi. Halkevlerin kurumsal olarak teşkilatlanabilmesi için talimatname hazırlandı. İlk evrede 19 Şubat 1932'de 14 ile çalışmalarını tamamlayan illerde açılışı yapıldı. Bu 14 il arasında Aydın Halkevi de bulunmaktadır. Aydın Halkevi, 1932'den 1951 yıllına kadar faaliyet yürütmektedir. 1933 yılında Aydın'ın ilçesi Nazilli'de Halkevi açılıyor, 1935 yılında Söke'de, 1938 yılında Çine ve Nazilli Sümer, 1939 yılında ise, 9 ilçesinde Halkevi açılmaktadır. 1951 yılına kadar 15 Halkevi açılmaktadır.
Özet (Çeviri)
People's Houses, the reforms carried out during the Republican period is one of the pioneering institutions in teaching the public. Before the People's Houses, there were Türk Ocakları operating the cultural field. Türk Ocakları in support of revolutions, it is experiencing intellectual separation with the new regime. By 1930, Mustafa Kemal Atatürk, all institutions that would endanger the newly established regime and self- eliminating ideas. Türk Ocaklar, in 1931, the Republican People's Party was connected to the cultural branch. Türk Ocaklarından, then, it was decided to establish institutions with the ideology of the new regime. As of period, educational institutions based on public education in the World were examined. As a result of the studies People's Houses decided to establish. People's Houses to be an organizational organization for created. İn the first phase, 19 February 1932, 14 with the completion of the work was opened in the provinces. Among these 14 provinces Aydın People's Houses is also located. Aydın People's Houses it has been operating from 1932 to 1951. People's Houses opens in 1933 in Nazilli, Aydın. Söke in 1935, Çine and Nazilli Sümer in 1938, in 1939, People's Houses opens in 9 districts. Until 1951, 15 People's Houses were opened.