ILO ve ILO normları açısından göçmen işçilerin ayrımcılığa karşı korunması
Protection of migrant workers against discrimination in terms of ILO and ILO norms
  1. Tez No: 621046
  2. Yazar: BİLGEHAN GÖKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PİR ALİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, ILO Normları, Eşitlik, Adalet, Ayrımcılık, Temel İnsan Hakları, Migration, ILO Norms, Equality, Justice, Discrimination, Fundamental Human Rights
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
İnsanlık tarihi ile bağlayan göç hareketleri günümüzde de varlığını sürdürmekte, yaşanan küreselleşme ile beraber giderek de artış göstermektedir. Küreselleşme sadece göç hareketlerini arttırmakla kalmamış, bunun yanında göç nedenleri ve türlerinin de çeşitlenmesine neden olmuştur. Bununla birlikte artan göç hareketliliğine paralel olarak, dünya genelinde göçmen sayısında da artış yaşanmış ve göçmenlerin karşı karşıya kaldığı sorunlar da giderek artmıştır. Bu yüzden göç olgusu, dünyada önemli bir sosyal politika sorunu olarak görülmeye başlanmış ve tüm dünya ülkelerinde en önemli gündem konularından biri haline dönüşmüştür. Artan göç hareketliliği ile göç alan ülkelerde göçmen işçilerin ayrımcılığa maruz kaldığı ve yerel işçiler ile eşit hak ve fırsatlarla çalıştırılmadıkları göç gündem maddelerinin başında gelmektedir. Bu sebeplerin yanında göçmen işçilerin, göç alan ülkelerin çalışma mevzuatları tarafından yeterli korunmaması da onların uluslararası düzeyde geçerliliği ve bağlayıcılığı olan kurallarla korunması gerektiğini ortaya çıkarmıştır. Göçmen işçilerin maruz kaldıkları ayrımcı uygulama ve politikalara karşı, ILO'nun geliştirmiş olduğu koruma yöntemleri ve kabul etmiş olduğu uluslararası düzeydeki normatif düzenlemelerinin incelendiği bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde göç ve göçmen işçi ile ilgili kavramsal çerçeveye yer verilmiş, bunun yanında göçün nedenleri, göçün türleri de başlıklar halinde incelenmiştir. İkinci bölümde ILO'nun göçmen işçilere ve onların maruz kaldıkları ayrımcılığı engellemeye yönelik kabul ettiği normlar başlıklar halinde açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise ILO'nun göçmen işçilere yönelik politikalarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The migration movements that started with the history of humanity continue to exist today and increase gradually with the globalization. Globalization has not only increased the migration movements, but has also caused the diversification of the causes and types of migration. However, in parallel with the increasing migration mobility, the number of migrants has been increased worldwide and the problems faced by migrants have increased. Therefore, the phenomenon of migration has started to be seen as an important social policy problem in the world and has become one of the most important agenda topics in all the world countries. Because of increasing migration mobility, migration is one of the main agenda topics in which migrant workers are discriminated against and are not employed with equal rights and opportunities with local workers. In addition to these reasons, the fact that migrant workers are not adequately protected by the labour legislation of the receiving countries this revealed that they should be protected by internationally valid and binding rules. This study, which examines the protection methods developed and international normative regulations which is accepted by the ILO against the discriminatory practices and policies that migrant workers are subjected to, consists of three chapters. In the first part, the conceptual framework of migration and migrant workers is given. Also as an additional, the causes of migration and the types of migration have been examined under titles. In the second part, the norms which is accepted by ILO and to prevent the discrimination against to migrant workers has explained under titles. In the third part, the policies of ILO for migrant workers are given.