Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu (TCK m.234)
Crime of child abduction and detention (Article 234 of Turkish Penal Code)
- Tez No: 621048
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET MADEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Çocuğun kaçırılması, Çocuğun alıkonulması, Velayet ve vesayet hakları, Child abduction, Detention, Custody and guardianship rights
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada Türk Ceza Kanunu m.234'te düzenlenen çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçları incelenmiştir. Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçları, ailenin ve çocuklar üzerindeki velayet ve vesayet haklarının korunmasını sağlamak açısından önem arz etmektedir. Çalışmanın ilk bölümünde suçun incelenmesini kolaylaştıracak kavramlar açıklanmıştır. Bu doğrultuda aile, çocuk, velayet ve vesayet kavramlarına yer verilmiştir. Bölümün devamında Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Veçhelerine Dair Lahey Sözleşmesi ele alınmıştır. İkinci bölümde 234. maddenin ilk iki fıkrasında düzenlenen belirli kişiler tarafından çocuğun kaçırılması ve alıkonulması, üçüncü bölümde maddenin son fıkrasında düzenlenen evi terk eden çocuğu yanında tutma suçu sistematik içerisinde incelenerek benzer suçlardan farkları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the crimes of child abduction and detention of children, which were regulated in article 234 of Turkish Penal Code, are examined. The crimes of child abduction and detention are important to ensure the protection of the family and custody rights of the children. In the first part of the study, the concepts that will facilitate the investigation of crime are explained. In this direction, the concepts of family, child, custody and guardianship are adressed. The following section discusses The Hague Convention on the Civil Aspects of International Child Abduction. In the second part, the kidnapping and detention by certain people that were arranged in the first two paragraphs of article 234 are examined. In the third part, the crime of keeping the child, who left the house, that is arranged in the last paragraph of the article ise systematically examined and their differences from similar crimes are revealed.