Kamuda çalışan alt işveren (taşeron) işçilerinin kadroya alınması ve endüstri ilişkilerine etkileri
Recruitment of sub-contracted (subcontractor) workers working in public ssector and their effects on industrial relations
- Tez No: 621054
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZ ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Taşeron İşçiler, Alt işveren, Kamu Sektörü, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname, Subcontracted workers, Subcontractor, Public Sector, Decree Law No. 696
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Dünyada etkili olmaya başlayan neoliberal politikaların etkisiyle özel sektör yanında kamu sektöründe de taşeronluk/alt işverenlik bir istihdam tipi haline gelmiştir. Kamuda işçi alımının sınırlı olmasından dolayı kamu işverenleri hizmetlerini ihale yoluyla alt işverenlere vererek, dolaylı istihdama yönelmişlerdir. Taşeron işçilerin istihdam edilmesinde, örgütlü ve kadrolu istihdamın terk edilerek maliyetlerin düşürülmesi ve ucuz işgücü yaratılması, kadrolu personel sayısının azaltılması temel nedenlerdir. Ancak taşeron işçilerin istihdamı beraberinde çeşitli sorunlara neden olmuştur. Taşeron işçi istihdamı bu alanda çalışan emek gücü için pek çok soruna neden olmaktadır. Sık işveren değişikliği ile beraber yıllık ücretli izin haklarının olmaması, ücretlerin düşük ve düzensiz ödenmesi, iş güvencesinin olmaması, kıdem tazminatı haklarının kazanılamaması başlıca sorunlardır. Taşeron işçilerin kamuda kadroya alınmasına ilişkin düzenlemenin yapılması 2017 yılında 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile gerçekleşmiştir. Ancak düzenlemenin kanun yerine Kanun Hükmünde Kararname ile yapılması, kamuda taşeron işçi çalıştırmaya yönelik sorunun sağlıklı bir ortamda tartışılmasına engel olmuştur. Çalışmada bu hususlara detaylı olarak yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
Subcontracting has become a type of employment in the public sector as well as the private sector with the effect of neoliberal policies that are becoming effective in the world. Due to the limited recruitment of workers in the public sector, public employers gave their services to subcontractors through tenders and turned to indirect employment. The main reasons for employing subcontracted workers are to drop costs by creating organized and permanent employment and create cheap labor force and to reduce the number of permanent personnel. However, the employment of subcontractors has caused various problems. Employment of subcontractors creates many problems for the labor force working in this field. Lack of annual paid leave rights, low and irregular payment of wages, lack of job security and inability to obtain severance pay rights are the main problems with frequent employer changes. The regulation on the recruitment of subcontracted workers in the public sector was realized in 2017 with the Decree numbered 696. However, the fact that the regulation was made with a Decree instead of the law prevented the discussion of the problem of employing subcontractors in the public in a healty environment. These issues will be discussed in detail in the study.