NAFTA ve Amerika Birleşik Devletleri, Meksika, Kanada Anlaşması'nın Kuzey Amerika'da serbest ticarete etkisi
The effect of NAFTA and the United States, Mexico, Canada Agreement on free trade in North America
- Tez No: 621168
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHLİKA ÖZLEM ULTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: NAFTA, USMCA, Serbest Ticaret Bölgesi, Kanada, ABD Meksika, NAFTA, USMCA, Free Trade Area, Canada, USA, Mexico
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Ticaret, uluslar arasındaki en eski ve en önemli bağdır. Gerçekten de ticaretin yaşanan savaşlarla birlikte uluslararası ilişkilerin gelişmesinde ve bugünkü noktaya gelmesinde yadsınamaz bir rolü bulunmaktadır. Günümüzün karşılıklı bağımlı küresel piyasa ekonomisi uluslararası ticaretin önemini artırmaktadır. Bu bağlamda özellikle serbest ticaret anlaşmalarına öncelik veren devletler teknoloji, rekabet ve verimlilikteki avantajlar nedeniyle büyüme oranlarını diğer devletlere kıyasla daha kolay artırabilmektedir. 500 milyonluk nüfusuyla Küresel ekonomik hasılanın %28'ini tek başına oluşturan NAFTA; ABD, Kanada ve Meksika'dan meydana gelen bölgesel serbest ticaret bloğudur. Kuzey Amerika'da 20 milyon istihdamın doğrudan ilişkili olduğu ve her üç taraf için de önem arz eden NAFTA'nın yeniden müzakerelere açılması Kuzey Amerika'da belirsizlik ortamı yaratmıştır. Tarafların geçtiğimiz yıl nihai anlaşmaya varması bölge ekonomisi ve şirketler açısından rahatlamaya neden olmuştur. Bu çalışmada, dünyadaki en büyük ticaret bloğu olan NAFTA'nın tarihsel süreci, hükümleri ve anlaşmanın üye ülkeler üzerindeki etkileri incelenmiş ve yakın tarihte güncellenen anlaşmanın muhtemel sonuçları ve anlaşmanın geleceği analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Trade is the earliest and most important tie between nations. Indeed, trade with the battles that have been experienced, has an undeniable role in the development of international relations to the point where it is today. Today's interdependent global market economy has increased the importance of international trade. In this regard, nations which prioritize free trade agreements can increase their growth rates more easily than other nations thanks to, advances in technology, competitive advantage, and greater efficiency. With a population of 500 million, NAFTA accounts for 28 percent of global economic output alone; it is a regional free trade bloc consisting of the USA, Canada and Mexico. There are 20 million jobs in the countries related to NAFTA. The renegotiations caused uncertainty across the North American continent. When parties reached a final agreement provided relief for both the regional economy and also for the firms. In this study, NAFTA's historical background, provisions, and NAFTA's impacts on member nations are examined, and feasible outcomes and the future of the newly revised agreement are analyzed.