Bulanık AHP ve bulanık EDAS yöntemleri ile üçüncü parti lojistik firması seçimi
Selection of third party logistics company with fuzzy AHP and fuzzy EDAS methods
  1. Tez No: 621210
  2. Yazar: ALİ AYGÜN YÜRÜYEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPTEKİN ULUTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Üçüncü Parti Lojistik (3PL), Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV), Bulanık AHP, Bulanık EDAS, Third Party Logistics (3PL), Multiple Criteria Decision Making (MCDM), Fuzzy AHP, Fuzzy EDAS
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Üçüncü Parti Lojistik (3PL), işletmelerin ana yetkinlikleri dışında olup, maliyetleri artırdığı düşünülen faaliyetlerin tamamının ya da bir kısmının işletme dışındaki bir firmaya devredilmesi olarak adlandırılır. Bu firmanın doğru belirlenmesi/seçilmesi işletmeler için önemli bir karar verme problemini teşkil etmektedir. Üçüncü Parti Lojistik firmalarının değerlendirilmesinde birçok faktör göze alındığından dolayı işletmelerin bu problemi çok kriterli karar verme (ÇKKV) yöntemlerinden yararlanılarak çözüme ulaştırılabilir. Çalışmanın amacı, işletmelerin 3PL hizmet sağlayıcı firma seçim probleminde karar vermelerine yardımcı olmak için Bulanık AHP (analitik hiyerarşi prosesi) ve Bulanık EDAS yöntemlerinin bütünleşik olarak kullanıldığı bir bulanık ÇKKV modeli sunmaktır. Bu çalışmada, Bulanık AHP yöntemi değerlendirme kriter ağırlıklarının belirlenmesinde, Bulanık EDAS yöntemi ise alternatiflerin sıralanıp en uygun 3PL hizmet sağlayıcı firmanın belirlenmesinde kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Third Party Logistics (3PL) is called the transfer of all or part of the activities that are outside the core competencies of the enterprises and increase the costs to a company outside the enterprise. The correct determination / selection of this company poses an important decision making problem for businesses. Since many factors are taken into consideration in the evaluation of Third Party Logistics companies, this problem can be solved by making use of multi-criteria decision making (MCDM) methods. The aim of the study is to present a fuzzy MCDM model that uses the Fuzzy AHP (Analytical Hierarchy Process) and the Fuzzy EDAS methods to help businesses or organizations decide on the 3PL service provider firm selection problem. In this study, the Fuzzy AHP method was used to determine the evaluation criteria weights, and the Fuzzy EDAS method was used to list the alternatives and determine the most suitable 3PL service provider company.