Tıp alanında kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme suçu
Crime of unlawful delivery or acquisition of personal data in the field of health
  1. Tez No: 621209
  2. Yazar: BUĞRAHAN KOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET MADEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel Veri, Kişisel Verilerin Korunması, Kişisel Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme, Ele Geçirme, Yayma, Hassas Veri, Sağlık Verisi, Personal Data, Protection of Personal Data, Unlawful Delivery, Acquisition or Publishing of Personal Data, Sensitive Personal Data, Personal Data in The Field of Health
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Günümüz dünyasında ilerleyen teknolojinin etkisi ile bilginin her türünün önemi her geçen gün biraz daha artmaktadır. Yaşamakta olduğumuz dönemin“bilgi çağı”veya“veri çağı”olarak isimlendirilmesi de bu durumun en net göstergesidir. Bu sebeple, kişi ve kurumların diğer kişilerin bilgilerine vakıf olma yarışı içerisine girmesi kaçınılmaz bir neticedir. Bu durumun ortaya çıkaracağı olumsuz etkilerden, kanun koyucu 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 135'inci ve devamı maddelerinde kişinin özel yaşamı ve mahremiyeti kapsamında korumaya çalışmıştır. İşbu çalışmada 5237 Sayılı TCK'nın 136. maddesinde düzenlenmiş olan“Kişisel Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme Veya Ele Geçirme”suçu irdelenecektir. Bu suçun irdelenmesi gerçekleştirilirken kişilerin, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında özel olarak korunması gerektiği belirtilen verilerin, tıp alanındaki hukuki düzenlemelerin, diğer hukuki düzenlemeler ile karşılaştırılması yapılacak ve bu düzenlemeler arasındaki çelişki yaratabilecek hususlar tespit edilerek giderilmesi için bir bakış açısı sunulmaya çalışılacaktır. Bu bağlamda işbu çalışmanın temel amacı,“Kişisel Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme Veya Ele Geçirme”suçunun unsurlarını irdelemenin yanı sıra, suçun konusuna dair diğer bir takım hukuki düzenlemeler ile ilişkisini ortaya koymak ve bu ilişkilerin sınırlarını çizerek suçun hukuk sistemi içerisindeki yerini netleştirmektir.
Özet (Çeviri)
The importance of any kind of knowledge is increasing under the influence of advancing technology in today's world day by day. The period's that we experience being called as“information age”or“data age”is the clearest indication of this situation. For this reason, it is inevitable that individuals and institutions enter into the race of having information of other people. Article 135 and following articles of the Law No. 5237 of Turkish Criminal Code aim to protect individual's private life and privacy from the potential negative effects of that situation. In this thesis, violation of“Unlawful Delivery or Acquisition of Personal Data”as set out in Article 136 of Law No. 5237 of Turkish Criminal Code will be studied. When the examination of this crime is being carried out, regulations will be compared between the data which should be protected under the Law No. 6698 of Protection of Personal Data Law, legal regulations in the field of medical and a perspective will be represented in order to detect and eradicate the points which might cause contradiction. In this context, the main purpose of this study is to examine the elements of the crime of“Unlawful Delivery or Acquisition of Personal Data”, as well as to reveal its relationship with other legal regulations related to the subject of the crime and to clarify the position of the crime in the legal system by drawing the limits of these relations.