Deniz araçları sorumluluk sigortası sözleşmesi
Contract of protection and indemnity insurance
  1. Tez No: 621220
  2. Yazar: MELİSA KONFİDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMREHAN İNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Sigortacılık, Law, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: sorumluluk sigortası, deniz sigortası, deniz araçları sorumluluk sigortası, deniz sigortası hukuku, gemi, deniz aracı, sigorta hukuku, liability insurance, marine insurance, sea vehicles liability insurance, protection and indemnity, marine insurance law, insurance law, ship, vessel, sea vehicle
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 357
Özet
Çalışmanın konusu olan Türk hukukuna tâbi olarak kurulan deniz araçları sorumluluk sigortası sözleşmesi, pasif zarar sigortasının özelliklerini taşımaktadır. Tarihsel olarak İngiliz hukuku başta olmak üzere yabancı hukuklara tâbi olarak kurulan bu sözleşmenin bir tarafı su araçları sorumluluk branşında ruhsat alarak faaliyetini Türkiye'de sürdürmekte olan bir sigorta şirketi olduğunda, Kurallar Kitapçığı, Deniz Araçları Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları ve Deniz Araçları Zorunlu Sorumluluk Sigortası Tarife ve Talimat Tebliği sözleşmeye dahil edilmektedir. Sözleşmenin içeriğine dahil edilen bu kurallar ile Türk hukukunda pasif zarar sigortası sözleşmesine ilişkin hükümler birlikte incelenmiş ve sözleşmeye uygulanacak kurallar bakımından bazı sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this Ph.D. thesis is sea vehicles liability insurance contract concluded under Turkish law which is derived from protection and indemnity insurances concluded under foreign laws (mostly English law) for a very long time. Currently local insurers in Turkey are also authorised to conclude such contracts under Turkish law. Accordingly, relevant secondary rules as Rulebook and Sea Vehicle Compulsory Liability Insurance General Terms and Sea Vehicle Compulsory Liability Insurance Decree are incorporated into the contract and these terms are applicable for the risks included. This thesis attempts to address the implementation of the legal rules applicable to this contract under Turkish law by examining the mentioned rules and the general rules for liability insurance under Turkish law.