Safranbolu'nun şehir coğrafyası
Urban geography of Safranbolu
  1. Tez No: 621276
  2. Yazar: BURÇİN AYVAZPINARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN KANTÜRK YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Şehir, Fonksiyon, Şehir Coğrafyası, Safranbolu Şehri, Urban, Function, Urban Geograpy, Urban Of Safranbolu
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
'Safranbolu'nun Şehir Coğrafyası' adlı bu çalışma, Karabük Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Coğrafya Anabilim Dalı'nda yüksek lisans tezi olarak hazırlanmıştır. Bu çalışmayla Safranbolu Şehri'nin kuruluşu ve gelişme aşamalarını, nüfus ve yerleşme özelliklerini, şehrin gelişim yönü, şehirsel fonksiyonlarını ortaya koymak ve bunları coğrafi bir bakış açısı ile değerlendirmek amaçlanmıştır. Araştırmaya literatür taraması yapılarak başlanmıştır. Daha sonra arazi çalışmaları yapılmış, ilgili kurum ve kuruluşlara gidilerek gerekli veriler toplanmış, bilgisayar ortamında derlenerek sayısal veriler Microsoft programları ile tablo ve şekil haline getirilmiştir. Çalışmada kullanılan haritalar ArcGIS 10.1 programı ile hazırlanmıştır. Dünya Miras Kenti olan Safranbolu Şehri yıl içinde yoğun olarak yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Bu durum iş kollarının çeşitlenmesini sağladığı gibi şehire ekonomik canlılık kazandırmaktadır. Genel olarak bakıldığında Safranbolu bir hizmet şehri görünümündedir. Şehirde bulunan iş kolları da bu fonksiyona bağlı olarak gelişmiş durumdadır. Şehir için bulunan birçok sit alanı ve ormanlık arazilerin varlığı yerleşmeyi sınırlandıran önemli faktörlerdir. Buna bağlı olarak yerleşim yönü doğu ve güney yönünde gelişmektedir. Belediye sınırlarının içerisinde yer alan mahallelerin nüfuslarının homojen dağılmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study named 'Urban Geography of Safranbolu' was prepared as a master's thesis in Karabuk University. It is aimed to reveal the establishment and development stages of Safranbolu urban, population and settlement characteristics, development direction of the urban, urban functions and to evaluate them from a geographical perspective. The study was started with a literature review. Then, land studies were carried out, the necessary data was collected from the relevant institutions and organizations, and the digital data was compiled and the numerical data was shaped and charted with Microsoft programs. The maps used in the study were prepared with arcgis 10.1 program. The urban of Safranbolu, a World Heritage City, is visited extensively by local and foreign tourists during the year. This situation provides the diversification of the business lines and gives the urban economic vitality. Generally speaking, Safranbolu looks like a service urban. The business lines in the urban are also developed depending on this function. The presence of many sites and forests for the urban are important factors limiting settlement. The presence of many sites and forests for the urban are important factors limiting settlement. Consequently, the settlement direction develops in the east and south directions. It is observed that the population of the neighborhoods within the municipal boundaries is not distributed homogeneously.